Северна Македонија: СДСМ прогласио победу, излазност 50,86 одсто

Владајући Социјалдемократски савез у Северној Македонији прогласио је победу на парламентарним изборима. Према подацима Државне изборне комисије, после обрађених 93,94 одсто бирачких места, СДСМ води са 36,13 одсто гласова, док је ВМРО-ДПМНЕ освојио 34,65 одсто гласова.

У албанском блоку странака ДУИ је освојила 11,57 одсто, а Алијанса за Албанце 8,79 одсто гласова. Излазност на овим изборима је износила 50,86 одсто, а због пандемије гласало се три дана.

Према тим подацима, Левица је освојила 3,96 одсто, ДПА 1,48, Интегра 1,33 одсто, док су све остале странке и коалиције имале испод 0,4 одсто гласова.

Лидер СДСМ-а Зоран Заев рекао је на конференцији за новинаре да су грађани изашли и гласали за јединство и солидарност, за ред и правду, за боље данас и боље сутра.

"Имали смо изборе који одговарају држави чланици НАТО-а, мирне, достојанствене, слободне и модерне. Хвала свима", рекао је Заев.

Додао је да су грађани победници и да данас будућност побеђује.  

Функционер ВМРО-ДПМНЕ Влатко Ђорчев изјавио је, међутим, да је ВМРО-ДПМНЕ победник на овим изборима.

"Када се СДСМ-у одузму гласови албанског коалиционог партнера БЕСА, јасно је да је ВМРО-ДПМНЕ победник", рекао је Ђорчев и подсетио да је принцип да владајућу коалицију саставе победничке партије у македонском и албанском блоку.

Лидер албанске ДУИ Али Ахмети прогласио је победу у албанском блоку на овим изборима, наводећи да су добили 100.000 гласова, а њихов кандидат за премијера Насер Зибери изјавио да је "победио концепт за Албанца премијера".

С друге стране, опозициона албанска странка Алијанса за Албанце, предвођена Зијадином Селом, саопштила је да су они победници у албанском блоку, али да препуштају странци ДУИ да слави, иако ће, како су навели, они бити део нове владајуће коалиције у тој земљи.

Избори у Северној Македонији првобитно је требало да буду одржани 12. априла, али су због пандемије коронавируса одложени за 15. јул.

Иначе, Државна изборна комисија је имала проблеме са објављивањем првих резултата, а медији преносе да је њихов сајт био мета хакерског напада.   

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво