Протести широм Црне Горе – на челу литије у Будви припадник интервентне полиције

У више црногорских градова вечерас се поново одржавају молебни и литије у знак протеста против Закона о слободи вероисповести. На челу литије у Будви је припадник интервентне полиције, који је најавио да ће у понедељак раздужити униформу. Полиција у више градова није обезбеђивала шетње.

Литији у Будви, коју предводи епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, присуствују градоначелник Марко Царевић и председник локалног парламента Крсто Радовић, који су недавно привођени.

Након молебана у староградској цркви Свете Тројице, грађани су предвођени свештенством кренули будванским улицама ка цркви Свете Петке.

Окупљени узвикују, "Не дамо светиње", "Устала је Црна Гора, светиња се бранити мора"...

На литији крст носи припадник будванске интервентне јединице Вук Вуковић, који је најавио да ће у понедељак раздужити униформу, преносе Вијести.

Молебан у Подгорици почео је у 19 сати, а литија у 20 сати испред Храма Христовог Васкрсења.

Вернике је предводио митрополит црногорско-приморски Амфилохије са свештенством.

Службеници полиције нису регулисали саобраћај на подгоричким улицама којима се кретала литија.

Колона верника у Беранама кренула је у 19 часова од Саборног храма светог Симеона мироточивог до манастира Ђурђеви ступови, где је служен молебан за заштиту светиња у Црној Гори и братску слогу.

Након молитвеног хода и молебана, грађани су се мирно разишли.

У Никшићу полиција не обезбеђује скуп, нити регулише саобраћај.

У протестну шетњу су кренули и грађани Бара, пошто су се окупили испред Храма светог Јована Владимира. 

Вијести преносе да у Бару, као ни у другим градовима, полиција није обезбеђивала литије. 

Литију је у Даниловграду предводио подгорички парох протојереј Предраг Шћепановић. Колона грађана је улицама града прошла након молебна у цркви Свете Текле.

Шетње у знак протеста против усвајања Закона о слободи вероисповести, одржане су између осталог и у ПљевљимаАндријевици, Бијелом Пољу, Херцег Новом...

У Црној Гори на снази је забрана масовног окупљања у циљу спречавања ширења коронавируса. Максимални број окупљених може бити 200.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије позвао је јуче вернике и остале учеснике литија да се и у литијама и у свакодневном животу придржавају здравствених мера против ширења коронавируса, које се односе на личну хигијену и здравствену заштиту.

Протестне литије у Црној Гори обновљене су пре недељу дана, пошто су привремено обустављене средином марта због епидемије коронавируса.

понедељак, 17. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије