Да ли је овај пут Мило Ђукановић погрешио у рачуници

Обележено је 14 година од проглашења независности Црне Горе, коју ове године очекују избори. Да ли је Мило Ђукановић погрешно проценио када је у игру увео Закон о слободи вероисповести, што је извело хиљаде грађана на улице? Професор методологије Милош Бешић каже да је црногорски председник поделу унео у своју рачуницу, док историчар Љубодраг Димић тврди да се он игра ватром. Како Ђукановићу иде математика?

Милош Бешић, ванредни професор Факултета политичких наука, сматра да Мило Ђукановић у својој рачуници има и поделе, којима би неке актере избацио из изборне утакмице.

"Морате да појачате и инсистирате на суштинским поделама и у кањону се онда изгубе политички актери који би могли неку позицију да доведу у питање", рекао је Бешић.

Та подела која настаје, према његовом мишљењу није суштински нова у смислу односа снага.

"С једне стране имамо веома аутентичне и снажне просрпске структуре, национално и верски, и онe који инсистирају на јачању независности. Када играте политичку и партијску утакмицу, лакше је да браните државу, него да причате о економским питањима. Нарочито данас када имате проблем са евроинтеграцијама које су веома успорене. Економија у Црној Гори не напредује тако да можете да се похвалите резултатима", рекао је Бешић.

Народ у Црној Гори има поверење у СПЦ

Милош Бешић истиче да је поверење у тзв. Црногорску православну цркву око 15 одсто, док је поверење у СПЦ увек међу највишима, преко 40 одсто.

"Поредити снагу СПЦ и ЦПЦ је смешно. СПЦ је веома снажна, аутентична, организована, историјски снажна, са становишта идентитета зна се како је настала. ЦПЦ је невладина организација која је формирана и нема ту врсту снаге и не верујем да идентите Црне Горе може да се повеже са ЦПЦ", наводи Бешић.

Када се изброје људи који су пре пандемије учествовали у литијама, долази се до податка да су у српским срединама попут Берана, три од четири особе из православног корпуса учествовале у литијама.

Бешић очекује да ће на крају ипак доћи до компромиса, али не види како је то могуће, осим ако ДПС попусти када је реч о Закону о слободи вероисповести.

Стварање црногорског идентитета 

Академик САНУ и историчар Љубодраг Димић каже да режим Мила Ђукановића предуго траје и да он жели да заврши посао на формирању државног и националног идентитета.

"После језика, писма, после одбацивања косовског мита 2008. са признавањем Косова, режим је дошао до тога да решава питање цркве", рекао је Димић.

Истиче да када добијете покровитеље за идеју самосталне Црне Горе морате да прихватите и надзор над собом.

"Када се задужите и од те подршке коју сте тражили живите лагодно 10 година, она постаје омча око врата, јер ти уступци - признање Косова, удаљавање од Русије, уништена привреда која прихвата све са стране, ако гледате у сфери нечега што је свакодневни живот, Црној Гори је добро ишло, али се сада, поготово у односу на Србију, то што се звало 'добро ишло' више не изгледа тако", наводи Димић.

Посебно је, сматра, важно то што оно што је била подршка је сада омча, јер запад има стандард и у неким стварима неће да се спусти испод оног што деценијама заговара: људска права, право на језик и изражавање, на наставни план и програм, исказивање вере.

"Долазимо до тога да ти елементи демократичности не постоје у Црној Гори. Нема слободног појединца, нема слободног друштва, то је већ велики проблем за запад, јер њима један режим постаје сувише тежак. Можда и западу одговара да се релаксира однос у Црној Гори, да дође неко ко ће имати чисте руке", каже Димић. 

Долазак Ђукановића на власт и референдум 

Богољуб Шијаковић, професор Православно-богословског факултета у Београду, сматра да је легитимитет Ђукановића упитан.

"Он није дошао на власт демократским изборима, већ на таласу антибирократске револуције и масовних протеста, какве и сада гледамо. Сви остали избори су под знаком питању као и референдум", каже Шијаковић.

Говорећи о референдуму 2006. године, Шијаковић каже да је објављена Бела књига са хиљадама неправилности на референдуму.

"Он је добијен за 2.096 гласова више него што је било неопходно. Према документу МУП-а Србије, на том списку незаконито је убачен 2.671 гласач из Србије", наводи Шијаковић.

Бешић истиче да истраживања показују да је, и 14 година од проглашења независности, распоред снага отприлике исти, што ће рећи да је тај идентитетски и политички сукоб у суштини црногорског бића.

"Не верујем у идеју да ће поцрногорчити Србе. Срби у Црној Гори су чврсти у свом уверењу, везани за свој верски и национални идентитет, не доживљавају Црну Гору као своју аутентичну државу. Ако је циљ био да се одигра изборна утакмица на бази јачања подела, можда ће се добити та утакмица, али избори неће решити кризу и наставиће се јер је питање идентитетеа Црне Горе у дубоким поделама", закључио је Бешић.

На питање да ли ће Ђукановић добити изборе, Бешић одговара да ће бити густо као и до сада. С друге стране Богољуб Шијаковић сматра да ако избори буду контролисани и слободни, Ђукановића чека пораз.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво