Промоција ћирилице у Хрватској – "Да се боље разумијемо"

Српско национално вијеће и Заједничко веће општина покренули су кампању под називом "Да се боље разумијемо", којом се тражи скидање стигме са ћириличног писма и српског језика у Хрватској.

Предвиђено је да се кампања одвија у три фазе и трајаће до 1. јануара наредне године, када Хрватска преузима председавање Европском унијом, преноси портал Новости.

Непосредан повод за почетак кампање је седница Градског већа Вуковара на којој ће се у петак расправљати о питању коришћења мањинског језика и писма.

Због тога су СНВ и ЗВО одштампали Статут Града Вуковара на ћирилици и српском језику, који су на конференцији за медије поделили новинарима, подсећајући и тако на чињеницу да вуковарски одборници, ако то желе, могу да траже и добију материјале на српском језику писане ћириличним писмом.

Без обзира на сутрашњу одлуку Градског вијећа Вуковара о испуњавању законских обавеза, кампања ће се наставити инсистирањем на равноправности и то, како је речено, снагом аргумената.

"Желимо послати поруку да кориштење ћирилице у приватном и јавном простору по ничему не угрожава већински народ", рекао је председник СНВ-а Борис Милошевић.

Председник Савјета СНВ-а Милорад Пуповац истакао је да свако писмо у првом реду служи за међусобно споразумевање, ширење знања и зближавање, а по потреби и за расправљање и сучељавање.

"Ћирилично писмо, као једно од писама ЕУ након уласка Бугарске, не би смјело у ниједној држави бити забрањивано и ограничавано. Свако писмо, унаточ међусобним разликама, направљено је да повезује људе, премошћује времена и спаја свјетове. Неки хоће да ћирилично писмо буде писмо неслободе у Хрватској, а ћирилица је увијек била и увијек ће бити писмо слободе, баш као и свако друго писмо", поручио је Пуповац.

Председник вуковарског СДСС-а Срђан Колар поручио је да ћирилица није агресорско писмо, што се често може чути у Вуковару.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 18. окт 2019, 09:56) - Rade [нерегистровани]

-cirilica-

Autor je zaboravio da je Grcka vise od 30 godina clan EU i -CIRILICA-.