Ухапшен бивши командант Армије БиХ Атиф Дудаковић због злочина над Србима

Због сумње да је починио ратне злочине над цивилима и заробљеницима српске националности, припадници Агенције за истраге и заштиту (Сипа) ухапсили су у Бихаћу бившег команданта Армије Босне и Херцеговине Атифа Дудаковића, преноси "Танјуг". БХРТ јавља да се ратни злочини који су предмет истраге односе на страдање више стотина српских жртава, цивила и заробљених 1995. и на ратне злочине против цивилног становништва бошњачке националности 1994. године.

Поред Атифа Дудаковића ухапшено је још неколико особа које се доводе у везу са ратним злочинима над цивилима и заробљеницима српске националности, преноси Танјуг позивајући се на портал Klix.ba.

Према информацијама РТРС, ради се о предмету ратног злочина и акцији "Сана 95", a хапшење су извршили припадници Сипе уз подршку Полиције Унско-санског кантона, под наредбом Тужилаштва БиХ. Претресено је најмање 16 локација, на подручју Сарајева, Бихаћа, Санског Моста, Кључа, Велике Кладуше и Цазина. (Овде можете прочитати ко је Атиф Дудаковић)

Дудаковић је најпре приведен у просторије Сипе, након чега је предат у надлежност Тужилаштва БиХ, рекао је његов адвокат Асим Црналић за Klix.ba.

Црналић је рекао да ће у Тужилаштву БиХ његовом клијенту бити саопштени основи сумње и да ће он тражити да не буде испитиван с обзиром на то да је потребно време за припрему одбране.

Тужилаштво је у међувремену саопштило да је, поред Дудаковића, ухапшено још 11 особа, док je Сипа навeлa да је ухапшено 13, преноси БХРТ.

У току поподнева саопштено је да је ухапшен и припадник 5. корпуса тзв. Армије РБиХ, који је осумњичен за кривично дело злочина против човечности.

РТРС незванично сазнаје да су међу ухапшенима и четири носиоца "Златног љиљана" и један члан Главног одбора СДА.

Како се наводи, ухапшени су Ибрахим Шиљдедић, којег РТРС описује као Дудаковићевог "ратног конкурента" и послератни министар за борачка питања Федерације БиХ Ибрахим Надаревић, актуелни саветник заменика председавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ. Фена за Надаревића јавља да је такође био ратни командант и да је ухапшен у Сарајеву.

Из Тужилаштва је саопштено да су ухапшени осумњичени за ратне злочине почињене током 1994. и 1995. године, односно за казнена дела злочина против човечности, а осумњичени Атиф Дудаковић и за казнена дела ратног злочина против цивилног становништва, преноси БХРТ.

БХРТ наводи да се ратни злочини који су предмет истраге односе на страдање више стотина жртава, цивила и заробљених војника српске националности, са подручја западнокрајишких општина, током 1995. године, као и ратне злочине против цивилног становништва бошњачке националности, припадника самопроглашене Аутономне Покрајине Западна Босна, током 1994. године.

Иначе, пензионисани генерал Армије БиХ Aтиф Дудаковић сумњичи се за ратне злочине почињене на територији западне Крајине, на подручју Бихаћа, Цазина и Велике Кладуше, преноси Танјуг.

Како БН ТВ подсећа, Тужилаштво је против Дудаковића годинама водило истрагу, а пријава против њега поднесена је још 2006. године, када су се у јавности појавили видео-снимци како наређује и убија српске цивиле.

Пријаву против Дудаковића надлежном тужилаштву заједно су поднели тадашњи председник Републике Српске Драган Чавић и премијер Милорад Додик.

Радио-телевизија Србије приказала је августа 2006. видео-снимке на којима се виде припадници Петог корпуса Армије Босне и Херцеговине, под командом Дудаковића, како пале српска села у Босанској Крајини, у наставку акције "Олуја", 16. и 17. септембра 1995. године.

Према подацима Комисије за тражење несталих у Републици Српској, у тој акцији у општинама Петровац, Бихаћ, Босанска Крупа, Сански Мост и Кључ убијено је око 870 српских цивила и 400 војника, а спаљено више од 30 села.

Представник Канцеларије за тражења несталих лица Републике Српске Милан Иванчевић рекао је да је у тим акцијама убијено 1.200 Срба, од чега 870 цивила, док се 830 особа води као нестало. На том подручју нађена је 21 масовна гробница Срба, које су убили припадници Петог корпуса Армије БиХ.

Због спорости истраге у јавности је више пута покретано и питање "ко штити Дудаковића".

Београдски адвокат Тома Фила је, на пример, тврдио (а америчка амбасада моментално демантовала) да бивши командант Петог корпуса Армије БиХ неће бити оптужен за ратне злочине јер то не дозвољавају Американци.

"Дудаковић је сарађивао са Американцима. Они су га наоружавали и обучавали и он је опасан човек. Ако проговори како су Американци доносили оружје на тузлански аеродром и ко је обучавао муслиманске борце, онда је јасно зашто неће бити процесуиран", рекао је тада Фила.

И Милорад Додик је веровао да Дудаковића "неко штити" и да се зато он осећа сигурно у Бихаћу и у БиХ, а – како је истицао – "свакако је требало већ одавно да буде процесуиран".

Председник Комисије за истраживање ратних злочина на подручју Бихаћа и Цазина, Рифат Долић, тврдио је на пролеће прошле године да се истрага против Дудаковића приводи крају и да је питање тренутка када ће бити обелодањена оптужница која генерала терети за ратне злочине почињене на подручју Бихаћа и Цазина током рата у БиХ.

Долић је рекао да је Комисија, одмах по завршетку рата, почела прикупљање материјала, али да су због егзодуса бројне жртве Петог корпуса напустиле овај простор. Нагласио је да је велики број информација остао у Петом корпусу, али да су прикупили око 200 непосредних изјава жртава и сведока и велики број тонских и видео записа.

Године 1999, Канцеларији Хашког трибунала у Сарајеву предат је део те документације, али нису уследили никакви потези Хага.

После данашњег хапшења уследила су реаговања, међу којима и реаговање Додика, који је и подносилац пријаве за ратни злочин против Дудаковића.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво