Реаговања на хапшење Дудаковића

После хапшења бившег команданта Армије Босне и Херцеговине Атифа Дудаковића, уследила су реаговања званичника и удружења. Из РС истичу да је хапшење закаснело, али се надају да ухапшени неће бити и пуштени. Председник РС Милорад Додик сматра да је реч о фарси и "успостављању вештачког баланса у процесуирању ратних злочина". Председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић уверен је да ће Дудаковић бити ослобођен у поштеном суђењу. Хапшење су осудили Председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић и странка Савеза за бољу будућност БиХ Фахрудина Радончића.

Званичници Републике Српске сматрају да је хапшење Атифа Дудаковића, бившег команданта тзв. Армије РБиХ, и његових сабораца закаснело са аспекта правде, али се надају да ће правосудни органи бити професионални и да ухапшени неће бити пуштени, као што је то био случај са Насером Орићем, те да ово неће бити само још једна правосудна фарса.

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да хапшење Дудаковића, ратног команданта такозване Армије РБиХ, с аспекта права није закаснело, јер ратни злочин не застарева, али је закаснело, каже, с аспекта правде.

"Потомци жртава Дудаковићевог злочина правду чекају више од 20 година. У међувремену су многи умрли, као што је умрло на десетине сведока његових бруталних злочина. Прошло је чак и 12 година откако сам заједно са тадашњим председником Републике Српске поднео пријаву за ратни злочин против Атифа Дудаковића, чије су наредбе за вршење злочина снимљене камером", рекао је Додик, пренели су бањалучки медији.

Подсетивши да је Тужилаштву БиХ требало 12 година да на видео-снимку идентификује Дудаковића, Додик је рекао да зато мисли да је његово хапшење, као и хапшење осталих из те групе, фарса и успостављање вештачког баланса у процесуирању ратних злочина.

Српски члан Председништва БиХ, Младен Иванић, изјавио је да се нада да ће хапшењем Атифа Дудаковића и његових сабораца, правда бити задовољена.

Иванић је поздравио акцију Тужилаштва БиХ и Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) у којој су ухапшени Дудаковић и бивши команданти и припадници Петог корпуса, осумњичени за ратне злочине током 1994. и 1995.

"Драго ми је да је Тужилаштво БиХ коначно почело да се бави и случајевима умешаности у ратне злочине бивших бошњачких генерала, будући да жртве и њихови потомци у овом случају чекају правду више од 22 године", рекао је Иванић.

Према његовим ријечима, овај предмет је огроман тест за правосуђе у БиХ "и на њима сада лежи огромна одговорност".

Председник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић изразио је наду да ће Суд и Тужилаштво БиХ професионално обавити посао и додао да се нада да "ово хапшење и суђење неће бити фарса, као што се дешавало раније".

Републичка организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила поздравља хапшење ратног команданта Петог корпуса такозване Армије БиХ и очекује подизање оптужнице, рекао је председник те организације Недељко Митровић. Додао је да је оптужница против Дудаковића давно припремљена и да је само треба активирати.

Председник Удружења породица несталих Сарајевско-романијске регије Милан Мандић сматра да ово хапшење представља увод у нову правосудну фасу.

"То ће бити фарса од суђења. То ће, вероватно, проћи тако што ће суђење за ратне злочине потрајати јако дуго, да би природа узела свој данак или да се догоди да се измишљају разнорани процедурални разлози, као што је радио и Хашки трибунал, и да Дудаковић на крају буде ослобођен", рекао је Срни Мандић.

Председница Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић очекује да ће Дудаковић и његови сарадници бити осуђени за ратне злочине над Србима, те да неће бити ослобођени као Насер Орић.

Изетбеговић уверен да ће Дудаковић бити ослобођен

Председавајући Председништва БиХ и лидер СДА, Бакир Изетбеговић, уверен је да ће Атиф Дудаковић и његови саборци, у фер и поштеном судском поступку бити ослобођени оптужби које им се ставаљају на терет.

"У потпуности смо опредељени за процесуирање свих ратних злочина, али од правосудних институција БиХ очекујемо да се одупру притисцима политика чији је циљ стварање вештачког етничког баланса у почињеним ратним злочинима", изјавио је Изетбеговић.

У саопштењу достављеном медијима, Изетбеговић каже да се тако покушавају да промене историјске чињенице и карактер рата у БиХ.

''Хапшење команданта, генерала Атифа Дудаковића, и других припадника Петог корпуса Армије РБиХ беспотребно је понижавање људи који су током вишегодишње истраге били доступни истражитељима и редовно се одазивали на све њихове позиве", навео је Изетбеговић.

Звиздић осудио хапшење

Председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић изјавио је да хапшење и притварање Атифа Дудаковића, којег он сматра "херојем одбране" и његових сабораца, представља, како каже,"неприхватљив покушај понижавања" припадника Петог корпуса Армије РБиХ, која је одбранила Крајишнике и БиХ од "злочиначких и геноцидних намера агресора".

Звиздић је за Фену рекао да "притварање оних који су цело време били доступни надлежним тужилачким и полицијским телима и редовно се одазивали на све позиве, прераста у забрињавајућу тенденцију и препознатљиву намеру изједначавања оних који су извршили агресију на независну државу БиХ и оних који су бранили голоруке цивиле и територијални интегритет и суверенитет БиХ".

"Желимо врло јасно да поручимо да покушај изједначавања кривице у броју и обиму извршених злочина у току агресије на БиХ неће успети", навео је Звиздић.

"Дудаковић, Надаревић, Махмуљин, Викић су били и остају синоними часне и херојске одбране БиХ и њихова невиност ће сасвим сигурно бити доказана. Због тога ће имати пуну и трајну подршку свих који воле БиХ и неће бити дозвољено њихово блаћење и понижавање", казао је Звиздић.

"Поносни на пут наших ослободилаца"

Савез за бољу будућност БиХ Фахрудина Радончића негодује поводом данашњег хапшења бившег команданта тзв. Армије РБиХ Атифа Дудаковића и његових сабораца, поручивши да су "поносни на пут одбране" којим је ишао Пети корупус и да, како кажу, верују у њихову невиност.

У саопштењу СББ се наводи да је пут Петог корпуса на челу са Дудаковићем био ослободилачки и пут историјске победе који се, како кажу, данас изучавају на најпознатијим војним академијама широм света.

"Сигурни смо да ће они своју невиност лако доказати и да није могуће никакво ретроактивно изједначавање жртве и агресора", наводи се у саопштењу.

Додају да желе да верују у правну државу, где ће, како кажу, "највеће патриоте ове земље имати прилику на фер одбрану и ослобађање, што је био случај са генералом Сефером Халиловићем и другима пред Судом у Хагу".

Дудаковић и његови саборци се терете за злочин против човечности и ратни злочин над Србима и Бошњацима током последњег рата у БиХ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво