Ухапшен бивши командант Армије БиХ Атиф Дудаковић због злочина над Србима

Због сумње да је починио ратне злочине над цивилима и заробљеницима српске националности, припадници Агенције за истраге и заштиту (Сипа) ухапсили су у Бихаћу бившег команданта Армије Босне и Херцеговине Атифа Дудаковића, преноси "Танјуг". БХРТ јавља да се ратни злочини који су предмет истраге односе на страдање више стотина српских жртава, цивила и заробљених 1995. и на ратне злочине против цивилног становништва бошњачке националности 1994. године.

Поред Атифа Дудаковића ухапшено је још неколико особа које се доводе у везу са ратним злочинима над цивилима и заробљеницима српске националности, преноси Танјуг позивајући се на портал Klix.ba.

Према информацијама РТРС, ради се о предмету ратног злочина и акцији "Сана 95", a хапшење су извршили припадници Сипе уз подршку Полиције Унско-санског кантона, под наредбом Тужилаштва БиХ. Претресено је најмање 16 локација, на подручју Сарајева, Бихаћа, Санског Моста, Кључа, Велике Кладуше и Цазина. (Овде можете прочитати ко је Атиф Дудаковић)

Дудаковић је најпре приведен у просторије Сипе, након чега је предат у надлежност Тужилаштва БиХ, рекао је његов адвокат Асим Црналић за Klix.ba.

Црналић је рекао да ће у Тужилаштву БиХ његовом клијенту бити саопштени основи сумње и да ће он тражити да не буде испитиван с обзиром на то да је потребно време за припрему одбране.

Тужилаштво је у међувремену саопштило да је, поред Дудаковића, ухапшено још 11 особа, док je Сипа навeлa да је ухапшено 13, преноси БХРТ.

У току поподнева саопштено је да је ухапшен и припадник 5. корпуса тзв. Армије РБиХ, који је осумњичен за кривично дело злочина против човечности.

РТРС незванично сазнаје да су међу ухапшенима и четири носиоца "Златног љиљана" и један члан Главног одбора СДА.

Како се наводи, ухапшени су Ибрахим Шиљдедић, којег РТРС описује као Дудаковићевог "ратног конкурента" и послератни министар за борачка питања Федерације БиХ Ибрахим Надаревић, актуелни саветник заменика председавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ. Фена за Надаревића јавља да је такође био ратни командант и да је ухапшен у Сарајеву.

Из Тужилаштва је саопштено да су ухапшени осумњичени за ратне злочине почињене током 1994. и 1995. године, односно за казнена дела злочина против човечности, а осумњичени Атиф Дудаковић и за казнена дела ратног злочина против цивилног становништва, преноси БХРТ.

БХРТ наводи да се ратни злочини који су предмет истраге односе на страдање више стотина жртава, цивила и заробљених војника српске националности, са подручја западнокрајишких општина, током 1995. године, као и ратне злочине против цивилног становништва бошњачке националности, припадника самопроглашене Аутономне Покрајине Западна Босна, током 1994. године.

Иначе, пензионисани генерал Армије БиХ Aтиф Дудаковић сумњичи се за ратне злочине почињене на територији западне Крајине, на подручју Бихаћа, Цазина и Велике Кладуше, преноси Танјуг.

Како БН ТВ подсећа, Тужилаштво је против Дудаковића годинама водило истрагу, а пријава против њега поднесена је још 2006. године, када су се у јавности појавили видео-снимци како наређује и убија српске цивиле.

Пријаву против Дудаковића надлежном тужилаштву заједно су поднели тадашњи председник Републике Српске Драган Чавић и премијер Милорад Додик.

Радио-телевизија Србије приказала је августа 2006. видео-снимке на којима се виде припадници Петог корпуса Армије Босне и Херцеговине, под командом Дудаковића, како пале српска села у Босанској Крајини, у наставку акције "Олуја", 16. и 17. септембра 1995. године.

Према подацима Комисије за тражење несталих у Републици Српској, у тој акцији у општинама Петровац, Бихаћ, Босанска Крупа, Сански Мост и Кључ убијено је око 870 српских цивила и 400 војника, а спаљено више од 30 села.

Представник Канцеларије за тражења несталих лица Републике Српске Милан Иванчевић рекао је да је у тим акцијама убијено 1.200 Срба, од чега 870 цивила, док се 830 особа води као нестало. На том подручју нађена је 21 масовна гробница Срба, које су убили припадници Петог корпуса Армије БиХ.

Због спорости истраге у јавности је више пута покретано и питање "ко штити Дудаковића".

Београдски адвокат Тома Фила је, на пример, тврдио (а америчка амбасада моментално демантовала) да бивши командант Петог корпуса Армије БиХ неће бити оптужен за ратне злочине јер то не дозвољавају Американци.

"Дудаковић је сарађивао са Американцима. Они су га наоружавали и обучавали и он је опасан човек. Ако проговори како су Американци доносили оружје на тузлански аеродром и ко је обучавао муслиманске борце, онда је јасно зашто неће бити процесуиран", рекао је тада Фила.

И Милорад Додик је веровао да Дудаковића "неко штити" и да се зато он осећа сигурно у Бихаћу и у БиХ, а – како је истицао – "свакако је требало већ одавно да буде процесуиран".

Председник Комисије за истраживање ратних злочина на подручју Бихаћа и Цазина, Рифат Долић, тврдио је на пролеће прошле године да се истрага против Дудаковића приводи крају и да је питање тренутка када ће бити обелодањена оптужница која генерала терети за ратне злочине почињене на подручју Бихаћа и Цазина током рата у БиХ.

Долић је рекао да је Комисија, одмах по завршетку рата, почела прикупљање материјала, али да су због егзодуса бројне жртве Петог корпуса напустиле овај простор. Нагласио је да је велики број информација остао у Петом корпусу, али да су прикупили око 200 непосредних изјава жртава и сведока и велики број тонских и видео записа.

Године 1999, Канцеларији Хашког трибунала у Сарајеву предат је део те документације, али нису уследили никакви потези Хага.

После данашњег хапшења уследила су реаговања, међу којима и реаговање Додика, који је и подносилац пријаве за ратни злочин против Дудаковића.

број коментара 20 Пошаљи коментар
(субота, 28. апр 2018, 01:55) - anonymous sasa [нерегистровани]

Kao i do sada!

Možda će biti osuđen ali za zločine nad muslimanima a za naše žrtve zapad nije briga kao i do sada! I naravno da je uhapšen pod vodstvom zapada jer ga njegovi sunarodnici nikad ne bi uhapsili..

(петак, 27. апр 2018, 23:55) - anonymous [нерегистровани]

Za koga sada pravda

Gde je pravda bila do sada? Covek je proziveo svoje najbolje dane i sad ce kao da mu sude... Ovo samo kod nas na Balkanu ima i to kad su u pitanju ostale nacije a ne Srbi. Srbima se sudi i bez dokaza....Zalosno ali nikad mira u toj Bosni nece biti

(петак, 27. апр 2018, 21:33) - anonymous [нерегистровани]

biće....

...tresla se gora rodio se miš.....

(петак, 27. апр 2018, 19:13) - anonymous [нерегистровани]

Signali

Ovde nije zanimljivo to što je Dudaković uhapšen, več zašto sada i zašto će mu se suditi u BiH, a nije već u Hagu. Sigurno se žele malo odobrovoljiti Srbi, pa makar na kratko do oslobađajuće presude, a sve zbog priprema za (ne) ulazak u EU. Možda je to i signal za Izetbegovića da malo prikoči, jer imalo bi se tu još mnogo toga izvaditi iz naftalina u slučaju potrebe.Ukratko, politička trgovina srpskim žrtvama.

(петак, 27. апр 2018, 18:53) - Dragce Ibarski [нерегистровани]

General A. Dudakovic

'Ajde, daj Boze, da zlocinac ovog kalibra adekvatno "plati" za svoje strasne zlocine...

(петак, 27. апр 2018, 18:05) - Miki [нерегистровани]

A Hag ?

Zasto ovaj zlocinac nije odavno u Hagu?

(петак, 27. апр 2018, 14:02) - anonymous [нерегистровани]

A Srbima

Za verbalni delikt 10 godina robije.

(петак, 27. апр 2018, 13:03) - anonymous [нерегистровани]

MladaBosna

Zlocinac krvavih ruku koji preko 20g. uziva u penziji ja zasluzni gradjanin u federaciji bih sto jos jednom dokazuje kakva je drzava Bih

(петак, 27. апр 2018, 12:55) - milan lala [нерегистровани]

Hag

Hag nije sudio muslimanima ratnim zlocincima, Hag se bavio samo osudjivanjem Srba bili krivi ili ne svi su osudjeni . A ovaj teski ratni zlocinac dobice od Sarajevskog suda ukor iz vladanja. Da je Atif Srbin odavno bi vec bio drakonski kaznjen i dobio bi dozivotnu robiju . Sad samo naivni mogu verovati da ce on dobiti zasluzenu kaznu nema od toga nista. Nema pravde za pravoslavne hriscane

(петак, 27. апр 2018, 12:20) - Ojha [нерегистровани]

General

Ma nema od ovog ništa musliman ne može biti zlocinac