Халиловић прети Републици Српској

Генерал и некадашњи начелник ратног штаба Армије БиХ Сефер Халиловић запретио је нестајањем Републике Српске ако референдум у РС буде спроведен јер ће то, како тврди, значити "распакивање" Дејтонског мировног споразума и ступање Устава БиХ на снагу.

"Никоме не претимо, али никоме нећемо допустити да однесе и део БиХ без белаја", рекао је Халиловић, који је гостујући на ТВ1, о референдуму о Дану Републике у РС говорио као о референдуму о сецесији.

Халиловић, наиме, тумачи да ће спровођењем референдума у РС наступити "распакивање" Дејтонског мировног споразума и враћање Устава Републике БиХ.

Он је, како су пренеле бањалучке Независне новине, запретио сукобом у којем ће, како је рекао, РС нестати.

"Након референдума дејтонски устав више не вреди, онда се враћамо на Устав Републике БиХ, а након тога нека нам бог помогне свима, нека нам да прво разума, а онда снаге да ту причу доведемо до краја", изјавио је Халиловић за ТВ1.

Халиловић је истакао да се Република Српска у евентуалном сукобу може одржати највише 10 до 15 дана.

На питање да ли у БиХ, и на једној и на другој страни, има довољно људи спремних да ратују, Халиловић је одговорио са "Да, апсолутно".

"И зато ја апелујем да се добро размисли. Јер Милошевић је умро, ЈНА не постоји, не постоје хиљаде тенкова, хиљаде транспортера... Не може Србија помоћи РС. Нећемо допустити да нам неко пола државе отцепи", казао је Халиловић.

Независне пишу да је он говорио као да се ради о референдуму о отцепљењу, а не о Дану РС. Халиловић тврди да "оног дана када се отпакује 'Дејтон', све ће бити другачије...".

Српски званичници оштро су реговали на ову изјаву. Председник Владе Александар Вучић, који је у посети САД, изразио је видну забринутост због Халиловићеве изјаве, поручивши да РС неће нестати.

Министар Ивица Дачић истакао је да је та изјава највећа претња миру и да Србија неће дозволити уништење РС.

Осуди ове изјави придружио се и министар Александар Вулин, рекавши да су претње Републици Српској и српском народу наставак фашизма.

Реакције стижу и из Босне и Херцеговине. Члан Председништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић оценио је да у Сарајеву има реторике која подсећа на ратни период.

Mинистар унутрашњих послова РС Драган Лукач поручује да Халиловић живи у прошлости и да РС не може нико да угрози. 

број коментара 53 Пошаљи коментар
(уторак, 20. сеп 2016, 20:09) - anonymous [нерегистровани]

Samo neka probaju

Samo neka probaju da spreče referendum, ne daj bože da se i jedno slovo koje se usudio Halilović izustiti ostvari, imaće njegovi nalogodavci a zna se gde sede, u USA i EU, balkanizaciju istih!

(уторак, 20. сеп 2016, 19:47) - anonymous [нерегистровани]

muslimani

prete i igraju se vatrom. a na kraju ce zvati opet nato u pomoc.

(уторак, 20. сеп 2016, 19:41) - anonymous [нерегистровани]

Gospodin Halilovic

govori sa visine, kao da ima sve spremno da nas unisti. Moguce, neka pokusa. Ali ima i ona: ko visoko leti - nisko pada.

(уторак, 20. сеп 2016, 19:28) - sused [нерегистровани]

hajde bre

Dosta je islamskih drzava pokoreno, niko nece dozvoliti na balkanu slicnu na bliskom istoku. Mora se saseci u korenu, a evo prilike.

(уторак, 20. сеп 2016, 19:24) - sused [нерегистровани]

S kim

Pustite Halilovica, s kim misli da stane na crtu. Zastave se vise nkada nece vezati u cvor, mudzahedini i municija preko Hrvata ne mogu proci, a oni sami, niti mogu, niti smiju.

(уторак, 20. сеп 2016, 19:06) - anonymous [нерегистровани]

BiH

je zemlja Bosnjackog naroda i drugih naroda je Bosna onoliko koliko su oni za nju.Nista tu nije nejasno.Kako ce Bosna biti Srpskog naroda kada Dodik kao predsednik kaze "ne postoji Bosna" a za njim isto kaze masa Srpskog naroda , tako i Hrvati isto.Istina se u oci gleda a ne nekakva lukava diplomatija.

(уторак, 20. сеп 2016, 19:01) - anonymous [нерегистровани]

Halilovic nije za rat

jer je to najgora opcija bilo gdje na svijetu a on to dobro zna.Nije to ni njegova prijetnja vec opomena onima koji sprovode neke odluke zbog kojih je i rat mozda neizbjezan nazalost.

(уторак, 20. сеп 2016, 18:59) - anonymous [нерегистровани]

Vidi ovako

Neces moci ni ti ni onaj ko te podrzava ! To sto vi sirite nestabilnost i medjusobnu mrznju to ce vam se odbiti o glavu jednoga dana kada narodu bude dojadilo vase besmislene reci.

(уторак, 20. сеп 2016, 18:53) - anonymous [нерегистровани]

Upamtite

Ovu izjavu sto je dao Halilovic je vrlo ozbiljna , sve sto je izjavio desit ce se , jer je to neminovno.

(уторак, 20. сеп 2016, 18:49) - anonymous [нерегистровани]

Haliloviceva izjava

ne znaci nista ali jeste opomena da je neko pripremio veliko iznenadjenje Banja Luci a to nije Halilovic.