Дачић: Србија неће дозволити уништење РС

Потпредседник Владе Србије и министар спољних ослова Ивица Дачић оценио је да је изјава ратног команданта у БиХ Сефера Халиловића о уништењу РС највећа претња миру и стабилности у региону.

Ивица Дачић је, коментаришући изјаву Сефера Халиловића, поручио да је Србија довољно јака да одбрани себе, а неће дозволити ни уништење РС, те позвао међународну заједницу да хитно интервенише ако јој је, како је навео, стало до мира.

Дачић је у писаној изјави медијима навео да Халиловић није само бивши ратни муслимански командант, он је незванични портпарол председавајућег Председништва БиХ Бакира Изетбеговића.

"Халиловић говори оно што Изетбеговић мисли. Зато његове претње треба схватити озбиљно, јер показују да постоје ратни планови, који се базирају на процени да Република Српска не може издржати више од 10-15 дана и да ни Србија не може да је одбрани", навео је шеф српске дипломатије.

Свима је јасно да је референдум о Дану Реублике у РС само изговор, а да иза свега стоји намера да се ратом уништи Република Српска.

"Да су хтели компромис, Уставни суд је могао да промени бар један зарез у својој одлуци. Али њима није био важан компромис, већ изговор за ратне намере и планове, за шта се муслимани у БиХ очигледно спремају", истакао је Дачић.

Министар је поручио да Србија несумњиво жели мир и учиниће све да се сачува стабилност, али сигурно неће дозволити војни напад и уништење Републике Српске. О томе, каже, нико не би требало чак ни да сања.

"Србија је довољно јака да одбрани себе, а неће дозволити ни уништење Републике Српске ако буде нападнута. Очекујемо хитну реакцију међународне заједнице и међународних представника у БиХ, ако им је заиста стало до мира”, поручио је Дачић.

Халиловић је раније данас рекао да је спровођење референдума у РС "распакивање" Дејтонског споразума након којег на снагу ступа Устав Републике БиХ, а то, како је рекао, значи и нестанак РС. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво