Заев оптужио Груевског да тргује именом државе

Дан уочи антивладиног митинга у Скопљу у организацији опозиционог савеза СДСМ, Зоран Заев је оптужио премијера Николу Груевског да тргује уставним именом Републике Македоније.

Објављујући 33. "медијску бомбу" у оквиру "Истина о Македонији", којима опозиција жели да докаже да Груевски треба да оде са те функције, Зоран Заев је рекао да се не ради о информацији из званичног преговарачког процеса већ о контактима са "андерграунд посредницима и посредницима од поверења јужног македонског суседа, Грчке".

Заев је, на конференцији за новинаре, након што је обелоданио аудио-запис прислушкиваних разговора, рекао да је актуелни премијер те разговоре водио у тренутку када је друге називао плаћеницима и заговорницима против уставног имена Републике Македоније, јавили су македонски медији, преноси Танјуг.

Из аудио-записа који је представио Заев произлази да су у те преговоре поред Груевског укључени бивши шеф тајне службе и блиски рођак премијера Сашо Мијалков, бивши министар спољних послова Антонио Милошевски, као и Зоран Јаневски.

Као могућа имена за Македонију у тим преговорима су наводно помињана "независна РМ", "демократска РМ", "горња", "доња вардарска", "северна" на инсистирање Груевског, без икакве скраћенице испред.

Заев је најавио паузу у објаљивању "медијских бомби" због сутрашњег антивладиног митинга који ће, како је рекао, трајати до краја, док премијер Груевски не поднесе оставку.

Он је рекао да ће то бити миран и ненасилан протест више опозиционих странака међу којима и неколико албанских, као грађанских покрета.

Објављивање прислушкиваних разговора, међутим, неће бити прекинуто, рекао је Заев.

"Грађанима остајемо дужни снимак за случај 'Монструм'. Ови докази ће бити подељени грађанима у одговарајућем тренутку", рекао је Заев

Реч је о случају убиства петорице Македонаца на језеру Смиљковац, крај Скопоља, за шта су првостепено на доживотне робије оптужена шесторица Албанаца.

Заев је рекао и да ће лично све време присуствовати митингу, осим уколико не буде морао да одсуствује због преговора у влади у вези са оставком Груевског.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво