Читај ми!

"Двојезичност у Вуковару тријумф Хрватске"

Постављање двојезичних табли у Вуковару је тријумф хрватске воље и државе, рекао премијер Хрватске Зоран Милановић. Иницијатива председника Ива Јосиповића да се дијалогом постигне консензус о односу према националним мањинама није потребна, сматра Милановић.

Премијер Хрватске Зоран Милановић рекао је да је постављање двојезичних табли у Вуковару тријумф хрватске воље и државе и да није потребна иницијатива председника Ива Јосиповића да се дијалогом постигне консензус о односу према националним мањинама.

"Месецима смо одлагали примену (Уставног закона о правима националних мањина) и сад када је влада испунила оно што влада има у својој ингеренцији - а то су државне институције, и када је све готово, када је лопта на страни локалне самоуправе и управе да она то направи, о чему бисмо сад више разговарали? Па, имамо законе", поручио је Милановић Јосиповићу у интервјуу за Телевизију РТЛ.

Премијер је нагласио да је за њега постављање двојезичних табли "тријумф хрватке воље и тријумф хрватске државе", а Вуковар место у којем се брани углед Хрватске.

"Не треба ми та иницијатива (председника Јосиповића). Готово је. Поставили смо табле, било је нереда, срећом, нико није погинуо. Разумем, некима је тешко, изгубили су децу и то се неће никад заборавити. Али то је тријумф хрватске државе", закључио је Милановић.

Милановић је као лицемерну оценио иницијативу опозиционе Хрватске демократске заједнице да се употреба ћирлице регулише градским статутом Вуковара.

Подсетио је да су на бар једном вртићу и школи у Вуковару још 1998. постављени двојезични натписи и упитао да ли се зна да директори школа који су из ХДЗ потписују уверења на два језика и два писма.

"То им није проблем. Људи морају знати да имају посла с лицемерима. Они сад кажу да ће изгласати да се укине тај статут. Могу, али не може се кршити Уставни закон", нагласио је хрватски премијер.

Милановић је подсетио и да је још раније предлагао разговор са неким члановима Штаба за одбрану хрватског Вуковара који сада организују протесте због постављања двојезичних табли, али да они тада нису хтели да дођу у Загреб.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво