Нова рунда преговора око имена Македоније

У Њујорку ће сутра бити настављени преговори представника Македоније и Грчке у вези са спором око имена бивше југословенске републике Македоније. Преговарачке позиције и даље непромењене.

Посредник УН у преговорима око имена Македоније Метју Нимиц састаће се сутра са преговарачима из Скопља и Атине да би се утврдиле позиције обе земље и разлике које се морају премостити да би дошло до напретка у преговорима.

Проблем око имена некадашње југословенске републике, беспотребно, оптерећује односе две државе још од осамостаљења Македоније 1991. године, а Грчка је северном суседу чак, током 19 месеци 1993-94. године увела оштру економску блокаду, која је укинута тек након озбиљног притиска међународне заједнице.

Ставови македонског преговарача Николе Димитрова и грчког амбасадора при УН Адаманиоса Василакиса не разликују се од позиција две државе које су почетком године спречиле македонску кандидатуру за улазак у ЕУ.

Македонска позиција остала је непромењена и након сусрета Димитрова са председником и премијером Македоније Бранком Црвенковским и Николом Груевским. У кратком саопштењу из кабинета председника државе наводи се да је Димитров добио инструкције у складу с државним интересима.

На сусрету се разговарало о информацијима добијеним у контактима са страним државницима, а било је анализирано и понашање Грчке у последња два месеца, након самита НАТО-а у Букурешту.

Суштину проблема представља грчки став да се име Македонија може користити само за северну покрајину те државе, инсистирајући на историјском наслеђу које води порекло још од времена Александра Македонског.

Позивање на наслеђе славног античког државника и војсковође није страно ни властима у Скопљу, који су његовим именом крстили аеродром у престоници.

Од 1993. године, привременим споразумом, који је такође постигнут под патронатом светске организације, Македонија у међународним организацијама користи рогобатно име "Бивша Југословенска Република Македонија", док се у билатералним односима са већином држава употребљава уставни назив те држава "Република Македонија."

Осим проблема са именом, односи те две државе могу се оценити као добросуседски.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво