БиХ обнавља тужбу?

Правни заступник Босне и Херцеговине у процесу против бивше Србије и Црне Горе Сакиб Софтић изјавио је да одлука Међународног суда правде да се прогласи надлежним за хрватску тужбу против Србије за геноцид, отвара могућност да БиХ затражи обнову процеса.

"Све зависи од доказа који ће бити изнесени пред судом. Само ако у овом процесу искрсну докази који су по квалитету такви да чине реалним да добијемо спор против Србије, тражићемо понављање поступка", рекао је Софтић за сарајевски "Дневни аваз".

Oценио je да су Хрвати у предности у односу на БиХ, јер је у последње две године на сцену испливало много тога у вези с овим случајевима.

Подсетио је да је Међународни суд правде у случају БиХ утврдио да је почињен геноцид у Сребреници, али да није доказано да је то урадила Србија, нити да је знала да ће Војска и полиција РС починити геноцид.

Софтић верује да међу документацијом до које је Хрватска дошла и коју ће предочити том суду постоје докази који би могли потврдити управо то.

Тврди да Хрватска, с обзиром на своју међународну позицију, има више шанси да дође до важних доказа које БиХ није успела прибавити током суђења у Хагу.

"То су докази којима располажу велике силе, ЦИА и друге тајне службе света и који би могли бити кључни да Хрватска добије спор", рекао је Софтић и додаје да ће пустити да Хрвати сада користе те доказе, а онда очекују да им уступе то ради евентуалног новог поступка против Србије.

"То је у складу са споразумом из 2000. о сарадњи две државе у процесима против Србије. Исто тако, ми смо спремни Хрватској уступити све доказе за овај процес, ако то буде тражила", казао је Софтић.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(петак, 21. нов 2008, 10:19) - anonymous [нерегистровани]

Samo napred!

Eto nama prilike da i tu dokazemo ko je poceo rat i da popravimo svoj los imidz u svetu.Zlocin su cinili zlocinci a ne drzava Srbija.Njih nemilosrdno osuditi koje god da su nacije,vere...Samo ako izmirimo sve vekovima nagomilane racune i oprostimo jedni drugima mozemo ziveti kao dobri susedi.U protivnom...?!? I dokle???

(четвртак, 20. нов 2008, 12:58) - DEDA-EU [нерегистровани]

Tuzba BiH

Cudno meni sta jos ceka NATO,zasto ne tuzi SRBIJU. Osnova za tuzbu bi mogla da bude:utrosena sredstva za pripremu,potrosena sredstva tokom bombardovanja i upotrebljena sredstva za servisiranje celokupne tehnike upotrebljene za bombardovanje iposebno nadoknada za popusene tompuse.

(четвртак, 20. нов 2008, 11:21) - anonymous [нерегистровани]

Nek tuze i Hrvatsku

a sto nebi tuzili i hrvatsku? kolko znam hrvatska je ucestvovala u ratu u BIH protiv Srba i protiv muslimana, dali su to zaboravili ili se prave ludi?
koliko su Hrvati napravili zlocina to je nepoznato, a muslimani optuzuju mozda Srbe i za te zlocine? Srbija bi trebala da tuzi i Bosnu ali nemoze tu su i Srbi.

(среда, 19. нов 2008, 22:22) - Mladen [нерегистровани]

Tužba

I ona prva tužba je trebala da bude povučena,ili u najmanju ruku,da bude promenjena,pa da se jasno zna ko koga tuži.Prethodnu tužbu su podneli Alija Izetbegović i njegovi sledbenici,a kasnije je ta tužba okarakterisana kao "Tužba BiH protiv Srbije",iako Republika Srpska nije učestvovala u podnošenju te tužbe,niti je imala ikakve veze sa tom tužbom.Apsurdno je to da Bošnjaci podnose tužbu u ime cele BiH,iako se jedan konstitutivni narod tome protivi.

(среда, 19. нов 2008, 20:20) - anonymous [нерегистровани]

Tužba

kako je moguće? Da bih bilo kakvu odluku BiH donela potreban je kosnenzus sva tri naroda i znamo svi da srbi iz BiH neće dozvoliti da se donese takva odluka. Mislim da je ovo više priča za čaršiju nego što je u realnosti moguća.. Da podsetim da je prethodnu tužbu koja je podnela BiH postojao drugačiji ustav od ovog dejtonskog(tužba podneta za vreme rat tj. pre dejtonskog sporazuma) koji ekplecitno nedozvoljava da se donese bilo kakva državna odluka bez konsenzusa sva tri konstitutivna naroda.....