Читај ми!

Хрватска од Норца тражи пола милиона

Хрватско тужилаштво покренуло поступак за накнаду штете од 500.000 куна (око 66.000 евра), која је исплаћена фамилији убијеног Стеве Вујиновића у акцији Медачки џеп.

Државно тужилаштво Хрватске покренуло је поступак за регресну накнаду штете од 500.000 куна (око 66.000 евра), која је исплаћена, за душевни бол, фамилији Стеве Вујиновића, кога су хрватске снаге убиле у акцији Медачки џеп у септембру 1993. године.

Како је суд у Огулину уважио тужбу на основу правоснажне пресуде против Мирка Норца, државно тужилаштво од њега тражи паре које су исплаћене Вујиновићевој фамилији.

У току је подношење захтева за мирно решење спора према Норцу, што је предуслов за подношење тужбе, пише портал Индекс.хр позивајући се на извор у тужилаштву.

Како је Вујиновић тек један од 32 страдала у два правоснажна закључена случаја против Норца, иако је српских жртава у Медачком џепу било и више, али се нису нашле у оптужници, може се очекивати да ће на основу тога бити још исплата за штету и још тражења пара од Норца.

Ако су Вујиновићи некакав просек, значи да ће фамилијама жртава страдалих у акцијама Мирка Норца бити исплаћено око 15 милиона куна (око 1,98 милиона евра). Норчев адвокат Жељко Олујић изјавио је да о томе не зна ништа и да против Норца неће бити покренути захтеви за накнаду штете.

"А ако и буду, држава ће то изгубити", сматра Олујић.

Због смрти Стеве Вујиновића, суд у Огулину досудио је 200.000 куна његовој жени и по 150.000 куна његовим ћеркама. Вујиновића су у септембру 1993. убиле хрватске снаге под командом Норца, а његовo тело било је једно од бројних који су нађени у једној септичкој јами у Госпићу, где су бачени како би се замели трагови.

Правни заступник фамилије Вујиновић, адвокат Драган Јованић, истакао је у тужби како се Стево Вујиновић бавио пољопривредом, није био у војним формацијама, нити је учествовао у било каквим борбама, већ је као цивил убијен из ватреног оружја.

Вујиновићи су остали и без куће са објектима за пољопривреду у Дивоселу, које је једно од пет села Медачког џепа која су опљачкана и онда рушењем и паљењем збрисана са лица земље. Данас у тим селима од предратних 600 живи мање од 10 људи. За уништену имовину Вујиновићи нису добили никакву одштету.

Норац је једини осуђени за ратни злочин у Медачком џепу, јер је генерал Рахим Адеми ослобођен. Првостепену пресуду Норцу на седам, врховни суд смањио је на шест година затвора. Та казна је сједињена са 12 година затвора колико је Норац добио за убиства Срба у Госпићу у јесен 1991. године, па му је укупна казна изнисила 15 година затвора.

Током служења казне сваки викенд је проводио код куће, користио је годишње одморе, а након две трећине издржане казне пуштен је на слободу.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(среда, 03. апр 2013, 13:54) - anonymous [нерегистровани]

a ko ce

da plati za žrtve tzv. sao krajine iz 91?
i tko če da plati za ovčaru??

(среда, 03. апр 2013, 09:08) - anonymous [нерегистровани]

a ko ce

da plati za zrtve "oluje"?

(понедељак, 01. апр 2013, 19:50) - anonymous [нерегистровани]

misin

nisu platili nego"naplatili" u septembru 1993.

(понедељак, 01. апр 2013, 00:06) - anonymous [нерегистровани]

platili?

kada