Читај ми!

Годишњица злочина у Сребреници

У Меморијалном центру у Поточарима обележено 17 година од злочина над Бошњацима у Сребреници. Сахрањено 520 идентификованих жртава, убијених јула 1995. године.

Навршава се 17 година од масакра бошњачког становништва у Сребреници од стране припадника Војске Републике Српске.

У Меморијалном центру Поточари сахрањено је 520 жртава које су идентификоване у масовним гробницама, а убијене у јулу 1995. године. Међу идентификованим жртвама више од 80 дечака који су, када су убијени, били млађи од 15 година. До сада је у Меморијалном центру у Поточарима идентификовано из масовних гробница и сахрањено 5.137 особа.

Комеморација у Поточарима почела је интонирањем химне Босне и Херцеговине и рециталом Абдулаха Сидрана, а у меморијалном центру било је скоро 40.000 људи, преносе сарајевски медији.

Председник Организационог одбора комеморације Ћамил Дураковић рекао је да је на данашњој комеморацији жртвама враћен идентитет, име и презиме. "Они данас постају поново људи, а престају бити неидентифицирани остаци. Не укопавамо посмртне остатке већ наше очеве, браћу и сестре", поручио је Дураковић.

Сахрани у Поточарима присуствовали су званичници БиХ, представници дипломатског кора, породице жртава и гости из света, делегација Владе Републике Српске и премијер Хрватске Зоран Милановић.

Рабин главне њујоршке синагоге Артур Шнајер поручио је у Поточарима да је "злочин почињен у име вере, највећи злочин почињен у име вере".

"Размере овог злочина морају да се памте, а не поричу, јер историјске чињенице не могу да се мењају", рекао је Шнајер и истакао да саосећа са грађанима Подриња, јер је и сам у холокаусту изгубио све чланове своје породице.

"Ипак, нисам се окренуо ни против бога ни против људи. Цео живот сам посветио изградњи мостова међу људима, у трагању за миром и правдом, а све у спомен на моју породицу и милионе који су убијени", навео је њујоршки рабин.

Хронологија напада на Сребреницу

Напад на Сребреницу почео је 6. јула 1995. и завршио се пет дана касније уласком генерала Ратка Младића у град. Холандски батаљон Уједињених нација био је стациониран у енклави у време напада српских снага.

Према оптужницама Хашког трибунала, војници под командом Ратка Младића су до 19. јула организовано и систематски убили око 8.000 муслиманских мушкараца и дечака. Око 30.000 жена и деце депортовано је за два дана.

У новембру 2004. Влада Републике Српске упутила је извињење породицама Бошњака страдалим у Сребреници констатујући да се у Сребреници десио "злочин великог обима".

У извештају владине Комисије за Сребреницу наведено је да је током офанзиве српских снага на тадашњу "заштићену зону" у јулу 1995. убијено 7.800 Бошњака, као и да су откривене 34 нове масовне гробнице.

За геноцид у Сребреници 1995. оптужене су вође босанских Срба Радован Караџић и генерал Ратко Младић. Караџић је ухапшен 21. јула 2008, након 13 година скривања, а Младић у мају прошле године, после 16 година скривања и њима је суђење у току пред Хашким трибуналом.

У току је суђење и генералу Здравку Толимиру, бившем помоћнику Ратка Младића и ратном шефу Обавештајне службе Главног штаба ВРС. Трибунал је за Сребреницу осудио бившег начелника Генералштаба Војске Југославије Момчила Перишића и више бивших официра Војске и полиције РС.

Почетком јула 2006. Влада Србије осудила је све ратне злочине у југословенским ратовима, међу којима су посебно поменути злочини у Сребреници и Братунцу.

Четири године касније, Скупштина Србије усвојила је Декларацију којом се осуђује злочин над бошњачким становништвом Сребренице у јулу 1995, на начин утврђен пресудом Међународног суда правде.

Међународни суд правде у Хагу је 2007. донео пресуду према којој је у Сребреници почињен геноцид. Резолуције о Сребреници којима се потврђује та одлука Међународног суда правде донели су парламенти земаља ЕУ, Канада, САД и Аустралија.

Одлуком Европског парламента, из јануара 2009, 11. јул је проглашен Даном сећања на геноцид у Сребреници. Државни парламент БиХ прогласио је 11. јул даном сећања у Федерацији БиХ, али не и на територији целе државе, због противљења посланика Републике Српске.

број коментара 18 Пошаљи коментар
(четвртак, 12. јул 2012, 09:01) - Voroncov [нерегистровани]

Zločine uvek čine konkretne ličnosti

Kada se zgražavamo nad strašnim zločinima, mislim da to treba da čini svaki čovek kao ličnost za sebe . Osećati se nelagodno zato što su to učinili nečiji sunarodnici nije logično jer zločine su uvek počinile konkretne ličnosti,a nikada čitava nacija. Ako su zločini zasnovani na nacionalnoj, verskoj, rasnoj mržnji i ta takva ideologija prihvaćena je samo od dela nekog naroda, a nikada od celog naroda. Analogno tome pripadnici bilo koje nacije morali bi se skoro svaki dan osećati nelagodno zato što je pripadnik njihove nacije počinio taj dan neki zločin, na primer ubijo nekoga, opljačkao nekoga ili ko zna kakvo zverstvo počinio.( Šta sad na primer sunarodnici imaju sa onim Brejvikom!) Potencijalni zločinci žive među nama, a rat je prilika kada mogu da iskale tu zločinačku maniju samo ako im to njihovi nadležni dozvole.

(четвртак, 12. јул 2012, 03:25) - anonymous [нерегистровани]

Svi balkanci!

Svi balkanci su moj narod, i stoga niti jednog komandanta koji se istakao ubijajuci balkance necu ceniti ni kao vojskovodju ni kao coveka!

To je jedini put iz bede nasih sadasnjih drzavica...

(четвртак, 12. јул 2012, 00:37) - anonymous [нерегистровани]

Tragedija

Bože pravde...Nadam se da će počinioce stići zaslužena kazna i da ćemo svi jednog dana moći da zauvek ostavimo krvavi 20eti vek iza nas...

(среда, 11. јул 2012, 21:51) - anonymous [нерегистровани]

Dani sd

Iskreno, najdublje i ponoizno izjavljujem saučešće porodicama nedužno nastradalih. Osećam jaku nelagodnost ceo dan, postiđen sam što je neko i pomislio a ne uradio u ime moga srpskog naroda. Taj neko, iako to neće vratiti nastradale, mora da odgovra!

(среда, 11. јул 2012, 20:36) - anonymous [нерегистровани]

Celu familiju sam igubio.....

Do danas dan ne mogu da ukapiram zasto je doslo do tog besmislenog rata. Pitam se.....zasto....

(среда, 11. јул 2012, 20:16) - anonymous [нерегистровани]

istina

Evo mozete procitati sta kaze ovaj svedok na sudjenju Generalu.Bice njih jos dosta koji ce potvrditi da je to sto se desilo je sve smisljeno kako bi se postigao odredjeni cilj.Boze pravde,istina je spora ali dostizna.

(среда, 11. јул 2012, 20:12) - anonymous [нерегистровани]

stvarno strasno

Sta ima sve na ovom svetu.Iskreno saucesce svim bosnjackim porodicama.

(среда, 11. јул 2012, 19:56) - Hrvoje [нерегистровани]

zločin

Zločin protiv nevinih , zločin protiv nemoćnih i nejakih vapi za pravdom do neba. Nitko nije počinio zločin u moje ime , nitko nije počinio zločin u ime svog naroda. Zločinci su individue bez ljudskih obilježja. Zločinci nam lome srca i negiraju ono ljudsko u nama.

(среда, 11. јул 2012, 19:04) - anonymous [нерегистровани]

@Najprljaviji rat...

...Slava poginulim u Srebrenici i slava svim poginulim...obican narod,sirotinja ginula je na svim stranama,4-i godine ratovalo se,drzali se frontovi a linije se pomjerale nekad tamo a nekada vamo , na kraju Srebrenica i pad Krajiski opstina,Kupresa,Ozrena i dali je sve dogovoreno...sirotinja je ginula a mnogi su se sklonuli....a danas vode politiku!

(среда, 11. јул 2012, 18:53) - anonymous [нерегистровани]

Srebrenica

zao mi je za vaseg brata istinski!!! Izgubila sam svu porodicu u Srebrenici...