Читај ми!

Kако нам је корона "вратила" славу

Родила сам се и одрасла у крају у којем се није ишло у цркву, нису се славили верски празници, а деца нису крштавана. Додуше, то је важило готово искључиво за нас, Србе. Било је једноставно такво време и такве околности. Ипак, два датума су се у мојој породици увек обележавала. Покров – сеоска слава у селу у којем је рођена моја мама и Свети Јован – крсна слава њених родитеља.

Признајем да нисам баш много знала о томе шта тачно славимо, али та два дана имала су посебно место у нашим животима.

Покров сам "везивала" за неку врсту вашара. Много скромнијег него овде, у Србији, али ипак довољно занимљивог сваком детету, па и мени.

Иако је црква Покрова Пресвете Богородице одавно била срушена, читаво село славило је њен празник и, како би се с ове дистанце могло закључити, одржавало традицију коју су државни апарат и идеологија деценијама урушавали.

Покров, али и друге сеоске славе некако су опстајале упркос порушеним црквама, петокракама и увек будним доушницима!

Са крсним славама је, чини ми се, било другачије. Мало је било породица које су их обележавале или је то био само привид пошто је ипак реч о приватном чину, нечему што се дешавало између "четири зида".

Kако год да је било, ми смо на Светог Јована ишли код бабе и деде на село. Нисам баш схватала зашто се, после новогодишњих празника, поново пече прасе, али то ми у тим годинама и није било много важно.

Kолико се сећам, није било славског колача, жита и неких других обичаја везаних за славу, али...били смо ту, заједно и било је некако лепо, скромно и свечано у исти мах.

Ратне деведесете разбиле су наше животе на ситне комадиће. Донеле су пуно суза и муке, али било је у том злу и нечег доброг.

Почели смо да се враћамо сами себи, својој традицији и вери. "Прекопавали" су многи по породичним сећањима, а давно склоњене, заборављене и прашњаве иконе угледале су светлост дана. Замирисао је тамјан по нашим кућама.

Моја породица није од оних које су се "преко ноћи" промениле. Полако смо се "будили", а крсну славу почели смо да славимо и ми, Драгаши. Испоставило се да су Светог Јована, некада давно, славили и татини преци.

И у тешким избегличким годинама успевали смо да достојно обележимо тај дан, али како је време пролазило, а живот се, колико-толико, враћао у нормалу, слава је, уместо породичног окупљања, постајала гозба на коју су долазили рођаци, пријатељи, комшије...

Са многима смо се једино тог дана у години виђали, а било је међу њима и оних који су долазили само да се наједу и напију, чују понеки трач и, врло често, прилично жустро расправљају - најчешће о политици!

О спремању хране, колача и премештању ствари по кући како би се обезбедило довољно простора за госте, нећу ни да говорим.

Нажалост, постепено смо сви, а посебно женски део породице, почели да славу доживљавамо као обавезу. Kао нешто што се мора "одрадити" и после чега ћемо сви данима бити уморни.

Наравно, сви смо ћутали и крили те мисли испод свечане, славске фасаде! Kад се гости појаве на вратима, били смо весели, насмејани и расположени! Ма, све је у реду...само ви изволите!!!

Схватали смо да се смисао оног што би требало да буде породични празник и у шта су се клеле генерације наших предака, губио у гомилању хране, пића, колача и бесмисленим, пијаним расправама гостију који немају намеру да оду кући иако се домаћинима од умора склапају очи.

Еее, а онда је дошла корона!

И, као и свако зло, донела и нешто добро!

Ево, већ другу годину заредом, славимо онако како и доликује! Лепо, породично, свечано и скромно! Нека ми опросте они који о православљу знају много више од мене, али мени се чини да баш тако и треба!

Суштина овог празника, по којем су Срби јединствени у свету, јесте славски колач, жито, свећа и оно најважније, породица на окупу!

Скромност, умереност, вера, љубав и нада уместо бучних и беспотребних гозби!

Kрсна слава је доказ наше традиције, идентитета и трајања. То је дан који би требало да посветимо сами себи, да се радујемо животу, али и да се сећамо свих оних које смо волели, а који више нису с нама!

Да ли ћемо се после короне колективно вратити старим навикама не знам, али што се мене тиче, ово је права мера!

Срећна нам слава!!!

број коментара 6 Пошаљи коментар
(недеља, 23. јан 2022, 03:03) - anonymous [нерегистровани]

Zasto

Ali zasto se ljutiti na goste zbog umora? I sta je toliko strasno napraviti veliku gozbu za slavu? Naravno, ako izuzmemo pandemiju. Nema niceg loseg u tome ako neko pravi Veliki slavu koja traje I nekoliko dana... A obaveze se lepo mogu podeliti I organizovati kao I za svako drugo veselje I skup... Slava je prilika za skupljanje, razumevanje, prastanje...Cemu negativno bojenje gostiju... Mozda gresim, Ali to je moje misljenje.

(петак, 21. јан 2022, 12:16) - anonymous [нерегистровани]

Pa sad...

(Krsna slava je dokaz naše tradicije, identiteta i trajanja.") Valjda prije svega vjere u Hrista! , ili se to podrazumijeva?

(петак, 21. јан 2022, 07:05) - anonymous [нерегистровани]

Додуше,

"Родила сам се у крају где се није ишло у цркву, нису се славили верски празници, деца се нису крштавала. Додуше, то је важило само за нас Србе".Ова реченица ме потсетила на време кад сам служио војску у Словенији.Преко пута касарне била је црква. Недељом и у време верских празника била је пуна народа. Ми, претежно Срби, смо се чудили и говорили како је тај нарао заостао, затуцан, жалили смо их због тога. А уствари смо ми били за жаљење. То показује колико су Срби били наивни, може се рећи и глупи, јер су се одрекли своје вере, обичаја традиције, све ради стварања братсва-јединства, и колико су се одрекли себе и својих предака. Једини у бившој држави. И опет, за све се окривљују само Срби, иако су највише анационални. А глупи и наивни и политички неписмени, јесмо. Па погледајте само те такозване невладионе организације.

(четвртак, 20. јан 2022, 19:55) - Гале [нерегистровани]

Срећна слава

Срећна слава Ђурђице :)

(четвртак, 20. јан 2022, 19:51) - Stevan Sremac. [нерегистровани]

Pozvati ili ne pozvati goste na slavu, pitanje je sad.

Ako se zovu, ne zele da odu, vole ivkovu slavu, taj pristup je uvek dobar, ili ne. Ne da se zameriti. Srbi su tu drustveni. Nisu stranci, oni slave ko zna sta, cesto su mrzovoljni, oce svoj deo, a nikom ne daju nista, niti cestitaju. Srbi ne, kod njih se postuje svako, cak iako taj neko slavi ramazan ili nesto trece. Srbin ce rado cestitati, nije mrgud. Da ne ulazim u analizu teksta, sve je lepo napisano. A misljenja su razlicita, svako se razlikuje. Ipak neka je svima sretna slava. I naravno da uvek budemo zdravi, nista drugo, novac dolazi i odlazi, a zdravlje ostaje, sreca takodje.

(четвртак, 20. јан 2022, 17:03) - Miladin [нерегистровани]

Smisao slave

Srecna slava! Vracanje tradiciji je sjajno. Vracanje slave u uži porodični okvir je lepo svakako. Ono sto bi bio zaista pravi iskorak je da se porodice koje slave razne svetitelje toga dana sete tih svetitelja. Da se sete povoda njihovog slavlja. Lako se pronadje i ko je bio Jovan Krstitelj, sveti Nikola, sveti Georgije i ostali. Ono kako bi se tih svetitelja najbolje prisetili je da taj dan zapocnemo na liturgiji. Ako su domaćice zauzete krčkanjem sarme i spremanjem onda bi domacin mogao pomenuti slavski kolac da odnese u crkvu i tamo osvesta i prelomi. Svakako ne ide to baš tako lako. To svakom čoveku dolazi iznutra. Niko spolja ne može puno promeniti. Svako dobro i srecna slava i svi slavari da slave u zdravlju i radosti na mnogaja ljeta.