Читај ми!

Удомљени пси у Србији живе као господа

Немојте се изненадити ако нека статистика једном покаже да је Београд водећи европски град по броју удомљених паса по броју становника. Ово је прича о једном таквом сусрету који се претворио у трајну љубав.

Брачни пар из Енглеске је у време карантина због коронавируса отворио Јутјуб канал свом псу.

Од тада га сликају у најразличитијим ситуацијама у породици и са другим животињама. Кратке клипове златног ретривера редовно гледа више стотина хиљада људи.

Неки моји пријатељи и познаници који никада раније нису имали времена ни за одмор, ни за дружење, у претходних неколико месеци удомили су псе.

Новинар из Берлина који је две недеље провео у Београду, у својој репортажи написао је да никада ни у једном граду није видео толико паса и посвећених власника.

Бадњи дан. Празнична расвета. Снег лепши него икада раније. Моје куче и ја шетамо, а све време са нама иде и један велики црни ничији пас са којим је мој љубимац одмах почео да се дружи.

У великом парку придружујемо се групи људи који су извели своје кучиће.Ничији пас се не одваја од мене. Посматра.

"Боравила сам у Паризу два месеца, тамо ретко ко чува пса, ако сам видела њих десет", каже власница једног риђег мешанца који је пришао ничијем псу и мени.

"У многим европским престоницама бих вероватно био без посла,каже ветеринар мог љубимца иначе власник двa мешанца. Тамо људи живе сто на сат и мисле само на себе, нико нема времена за животиње".

Удомљени пси у Србији живе као господа. Једу најбоље гранулице и добијају све оне понуде из радњи за кућне љубимце, имају кабанице и капутиће, а неки чак и ципелице.

У мојој улици у свакој згради је бар неколико паса. У неким од њих, сваки стан има бар једног љубимца.

"Ко не воли псе, не воли ни људе, мој пас непогрешиво зна ко је добар човек", стално говори мој комшија.

После дружења са другарима у парку, мој велики чупави љубимац и наш нови пријатељ ничији пас, полазимо кући.

Нисмо га усвојили, али он све време иде са нама. Срећемо комшиницу која је пре неколико месеци остала сама, без свог дугогодишњег пријатеља хрта, каже да више воли и боље разуме псе него људе.

Одмах јој је пришао ничији пас - као да је на тај сусрет све време чекао. Од тада су нераздвојни. Нас, које је тог дана изабрао за пријатеље никада није заборавио. Сваки пут кад пролази поред наше зграде, застане и лаје.

Неки људи су изабрали да ћуте са својим љубимцима. То је тишина са милион речи подршке и разумевања.

Има тренутака када не помажу ни књига, ни филм, нити разговор са пријатељем.

У таквим данима тишине много може да прија мека шапица. Пас је сан о оданости, посвећености, разумевању, непрекинутој доброти...Али сан на јави.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(четвртак, 24. дец 2020, 14:05) - anonymous [нерегистровани]

Pas=ljubav

Prelep tekst. I verujem da "komšijin pas" razlikuje dobre od loših ljudi mnogo bolje nego ijedan čovek. Psi uvek daruju celo svoje srce i svoju ljubav i nesebični su prijatelji koji vas neće izneveriti i zato sam sigurna da nema loših pasa vec samo loših, ili bolje reći neodgovornih i sebičnih ljudi-vlasnika pasa (što se nažalost vidi na svakom koraku kada krenete u šetnju Beogradom). I zato veliki pozdrav za pse i zadatak ljudima da postanu dostojni svojih vernih prijatelja.

(четвртак, 24. дец 2020, 13:43) - anonymous [нерегистровани]

ovde potok onde cvet ali pokakani

Posebnost kod nas moze biti samo u nevaspitanim, bahatim i bezobraznim vlasnicima pasa koje ne zanima da li nekom smeta buka laveza zbog drzanje pasa na terasama, zatrpavanje psecim izmetom decijih parkova i nekupljenje istih. Ima gospodjo pasa ljubimaca mnogo i po inostranstvu, nismo mi ni po cemu posebni, samo se tamo zna red i zna se da pas nije covek i da mu ne treba kavijar i cipelice da bi bio srecan. Takodje, i da nije normalno pustati psa u dvoriste u urbanoj sredini nocu da laje kad ugleda "vukove koji bi da pokolju ovce", da nije normalno da se psu dozvoli da setka oko ograde i preseca lavezoma prolaznike jer mozda neko ima srcani problem, da nije normalno sejati izmet po ulicama grada i decijim parkovima itd itd. Ali kome objasnjavati ovo, vlasnicima koji od zaslepljenosti svojim psom vise ne razlikuju dete i psa. Ili mozda vlastima koja dozvoljava da smo evropska sramota po pitanju pasa lutalica i nemanja bilo kakvih pravila o drzanju pasa i to sve dok globalni marketing radi svoj posao i nabija nam na nos da su samo psi neka visa stvorenja, sa nekom posebnom dusom i dobrotom, dok ostale zivotinje nisu vredne paznje.

(четвртак, 24. дец 2020, 13:38) - Deskalk [нерегистровани]

Ljubav

Ja sam udomila jednu napuštemu bebu od samo mesec dana 2 godine je čuvam i uživam u njenoj ljubavi

(четвртак, 24. дец 2020, 12:32) - anonymous [нерегистровани]

POTREBA, A NE LUKSUZ

Zaista je neverovatno koliko smo se u Srbiji posvetili kućnim ljubimcima, što je svakako odlična stvar. Posebno je Beograd prava izložba pasa, raskošne lepote i ljupkosti.To mnogo govori o nama u najpozitivnijem smislu, ali i o tome da je sve manje razmene emocija između ljudi, pa i u porodicama. Poslednjih decenija se život toliko promenio, pa smo stalno u deficitu sa vremenom i to se svakako odražava i na naše ponašanje. Na svu sreću, tu su kućni ljubimci koji čak spašavaju mnoge brakove, a decu čine emocionalno stabilnom. Oni su zaista pravi majstori neverbalne komunikacije, a ljubav nesebično pružaju za malo hrane i pažnje.Divna stvorenja ! Lep prilog. Treba nam što više optimizma.