Сигурни сте да желите да коронавирус проверава какав вам је имунитет?

Коронавирус убија људе широм света већ недељама. Млади сте, здрави и мислите да нисте у опасности. Ипак, да ли сте 100 посто сигурни да желите да допустите потпуно непознатом вирусу да провери да ли је са вашим имуним системом баш све у најбољем реду?

Вирус који је у децембру напао цео свет и наставља да то чини и док ја куцам и док ви читате ове редове, не хаје за разлике међу људима. „Допадају“ му се све боје коже, нације, сва сексуална опредељења и баш га брига где сте летовали и зимовали, колико имате аутомобила и кућа.

Статистика, макар она која је доступна у овом моменту, каже да је међу преминулима највише оних који су били у ризичним групама – старији од 65 година, особе са кардиоваскуларним обољењима, дијабетесом, раком. Међутим, међу жртвама новог коронавируса има и лекара, медицинских сестара, техничара, људи средњих година, па и младих.

Да, добро сте прочитали, младих. Ако не верујете мени, погледајте шта каже италијанска медицинска сестра која већ данима „из првог реда“ види колико је коронавирус моћан и неумољив.   

Иако бројни стручњаци од почетка епидемије у Кини проучавају вирус SARS-CoV-2, као и његове механизме дејства на домаћина и покушавају да развију вакцину која би нас спасила од болести Ковид-19, истина је да још не знамо много јер у питању је вирус који се тек појавио. 

А вируси, било стари или нови, веома су гадан противник. Сетимо се колико смо у ствари немоћни против ХИВ-а, разних вирусних хепатитиса, ХПВ-а (хуманог папилома вируса), па и „најобичнијег“ вируса грипа, који нас вреба сваке године. А са свима њима смо се упознали поодавно. Колико ли смо само немоћни пред овим потпуно новим?

Верујете да сте млади и здрави, али не би било добро да вас баш сада тело или ваш одбрамбени систем изненаде неком пукотином за коју нисте ни знали да је била ту годинама. 

Зато сам сигурна да не треба да изигравате Рамба и позивате вирус да вас удари посред груди. Није ово холивудски блокбастер, у којем сте ви главни табаџија попут Бруса Вилиса, Данијела Крејга или Двејна Џонсона. Они увек остану живи. Тако је по сценарију.

Нажалост, сценарио за ову напету драму у коју је упала цела планета пише нови коронавирус. Али да он не би био једини сценариста и да се наша стварност не би претворила у хорор филм у којем падамо покошени попут статиста у филмским спектаклима, останите код куће.

То што смо преживели санкције, бомбардовање и друга искушења протеклих деценија није „доказ“ да ћемо и ово преживети и није нам створило никакав имунитет према вирусу који нас вреба практично на сваком кораку.

Напротив, живот под сталним стресом и у загађеном окружењу ослабио је наш имунитет који нам је најважнија карика у ланцу одбране ако се деси да будемо заражени.

Останите у својим становима и кућама, јер је то једини начин да зауставимо ширење вируса против којег немамо чиме да се боримо. Останите сада јер ако будете чекали да вас обузме страх од последица, биће касно.

Не треба нам бољи доказ од несрећне Италије. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво