Сањала сам да ми испадају зуби, кажу да се тако призива смрт

Прала сам зубе у купатилу и одједном осетила да ми је нешто кврцнуло у вилици. Не опет. Одвојила ми се круница. Вадим прстима ту имитацију зуба, кад оно све у крви. Падају редом четворка, тројка, двојка.... Сви зуби леже ми на длану.

Отворила сам Шиндлехеров сановник и у њему потражила значење овог мучног сна:

Зубе да испадају видети - несрећа, смртни случај у породици.

Увек сам анализирала снове, не из сујеверја, већ из забаве. Углавном су последица оног што се дешава у стварности. Када сам спремала испите, сањала сам да добијам питања која не знам, а када сам организовала свадбу, сањала сам да не могу да уђем у венчаницу.

Било је и пророчких снова, за које верујем да је чиста коинциденција: Сањала сам земљотрес две ноћи пре него што се цело Краљево тресло, а пожар пре него што је изгорео Гренфел тауер.

Али, постоје и снови који се понављају, а које не могу да протумачим, као што је тај са зубима.

Стари сановник

Међу старим књигама које су породично наслеђе имам и Poetes d'aujurd'hui II (Савремени песници).

Добро, није баш да је то та књига, већ корице такве књиге, у које је смештено око 360 страна једног сановника из двадесетих година.

Иако многе стране фале, слово "З" је потпуно. И више од тога.

На 66. страни наилазим на детаљно објашњење које је дао др. Мед. Георг Ломер, цитирајући Артемидорове речи:

"Уста су кућа, зуби укућани. Они на десну страну мушки, на леву женске... Како се зуби не само као људи већ и као имовина сматрати могу, то се узима да су очњаци ствари од вредности, кутњаци као ствари од мање вредности, секачи као кућевни прибор".

Ја, међутим, сањам да губим све! Овај сановник открива шта заправо предсказујем:

"Све ако их наједанпут изгуби, губи се само тада када човек сам умире".

Још сам жива.

Породични снови

Постоји један сан којег се сви чланови моје породице прибојавају - сањати бели веш.

Иако у сановнику који имам та специфична одредница не постоји, мене је породична историја уверила да он значи да ће неко заиста да умре.

Бака је тако сањала бели веш ноћ пре него што ће њена сестра умрети, а ја пре њене смрти.

Још много пута се ово значење обистинило.

У мојој породици постоје и два чудна сна. Објашњења сановник не може да понуди, можда би неки психоаналитичар (или читалац?) био од помоћи.

Татина мама је једне ноћи у сну набрајала разна имена, изнова и изнова. Ујутру када смо је питали ко су ти људи, није знала да каже. Чак се није ни сећала да је нешто сањала.

Међу Политикиним умрлицама осванула је и она њеног бившег шефа, а међу ожалошћенима била су сва имена која је изговорила, и то баш тим редом.

Када је мој отац био дете, сањао је да је са родитељима на мору, и да одједном испред његове мајке искаче змија. Када је испричао тај сан, сви су били шокирани. Сањао је догађај који се заиста догодио, али док је моја бака била трудна с њим.

Не верујем у хороскоп, зашто бих у сановник

Спадам у најтврдокорније невернике када је хороскоп у питању - не може дан рођења да одреди мој живот, то чиним сама својим изборима.

С друге стране, изабрала сам да верујем у сановник. То сам, признајем, учинила из прагматичног разлога:

Желим да откријем зашто се одређени снови појављују у специфичном тренутку, како бих могла да предскажем неки догађај или одгонетнем разлог њиховог постојања. 

По свему судећи, Шиндлехеров сановник ми није од помоћи, више пута је омашио. Било би боље да направим свој и, за почетак, утврдим шта се дешава тих дана када ми испадају зуби. 

А можда је само време да одем код стоматолога на контролу.

Бонус:
Сањати сан - сматрају те будаластим.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво