Дрнч за маренду, којим језиком говори српска војска

Војска ствара посебан стил живота, има своја правила понашања, свој жаргон...

СПАВАОНА. На одслужењу војног рока био сам 2003/04. године. Пошто сам стигао у касарну, нешто пре поноћи, послали су ме у „спаваону“ да одморим.

Па зар није спаваоница, питаће неки цивил.

У Речнику МС се каже да постоји само спаваоница. Пример из Андрића: „Чим стигну у касарну, оду у спаваоницу.“ Спаваоне у речнику нема.

Тако је то када речнике састављају цивили, рећи ће неки војник.

То су именице са суфиксима -она и -оница које спадају у тзв. месне именице. Такве су купаона и купаоница, учиона и учионица и сл. Именицама са суфиксом -оница даје се нормативна предност, док са суфиксом -она звуче као дијалектизам.

Ма свеједно, данас реч ионако не значи много: тада сам се заклео да ћу бранити Србију и Црну Гору, али Црну Гору сада брани неко други. Мање посла за мене!

ПЛАХТА. Већ првог дана нама новим војницима („гуштерима“) десетар („џомба“) је објашњавао како да затегнемо плахту. За ту именицу нисам био чуо, него само за чаршав и постељину.

А у Речнику МС стоји да је то „повећи комад платна за покривање (обично кревета); чаршав, застирач“.

Мада та именица звучи хрватски, нашао сам је и код српских писаца: „Сунце се промолило над кућама, над мраком земље залепрша у сивини плахта устрепталог злата.“ (Јован Поповић)

Какогод, само да је затегнута, иначе се командује остав па све мора из почетка.

ДРНЧ. У војсци се руча у трпезарији у оквиру касарне. А шта има за ручак? Дрнч.

Реч је о „детерџентском растварачу наслага чађи“, који је служио за чишћење пушке.

Добро, да не претерујем, прави дрнч нисмо јели. Али кад у кухињи помешају све од претходног ручка (нема бацања!), цивил би то назвао бућкуриш или помије. За војника је то дрнч.

Гладни смо били па смо све појели.

МАРЕНДА. После ручка добијамо ужину. Маренду.

У Речнику МС се каже да је то реч италијанског порекла, у прво време локализам, и значи доручак или ужина.

Старији примери су из дела писаца из Далмације, док се касније, захваљујући војсци, реч могла наћи и у београдским медијима.

Маренда није била богзна шта: најчешће чајни колутићи.

СДО. Не, није скраћеница за неку странку. Партијама није дозвољено да делују у војсци.

То је суви дневни оброк.

УПРТАЧ. Већ другог дана пошто смо дошли у војску, задужујемо војну опрему: чизме, кошуље, блузу… упртаче. А понекад и опртаче.

У Речнику је ипак забележен само упртач: каиш који држи торбу или ранац на леђима. Може да буде и сам ранац. У војсци значи само каиш.

Тако упрћени, спремни смо за рмбачење.

СОШКА. Задужили смо и пушке, бескрајно их склапали и расклапали, чистили, а онда, када смо се вратили у зграду касарне, добили смо наређење: „Оружје у сошке!“

И сошку имамо у речнику, значи „сталак у којем се држе пушке“. Сошке су у оружани, а оружану чува пожарни, а пожарног стража...

Тако је у војсци. Код омражених цивила сошка је у жаргону пасош.

Док једни пуцају, други путују.

ДРУГ(И). Изнад сошке видео сам поруку: „Не окрећи пушку у себе ил‘ другог, и празна пушка понекад опали.“

Порука ме изненадила: зашто би неко производио пушку, зашто би је војници носили ако је не могу ни у кога уперити. Ја сам војник, не ловац, помислио сам тада.

Мора се уперити у некога!

Питао сам се да ли се поткрала грешка и да ли је требало да стоји: „Не окрећи пушку у себе ил‘ друга...“

Данас тако не мислим. Ваљда сам предуго цивил.

ОДМОРИТИ (СЕ). Е сада се вратите на почетак текста: рекао сам да су ме послали у спаваону да одморим. А може ли се тако рећи, да глагол одморити буде без повратне заменице се?

Професор Иван Клајн тврди да је „употреба преузета из војничког жаргона, где војници пре подне 'занимају, а после подне 'одмарају'“.

Професор Егон Фекете истиче да је правилно само одмарати се. Када изоставимо повратну заменицу се, глагол мора бити праћен објектом: одмара ноге/леђа/коња...

Војник је поручио да му је потребан одмор и моли професоре да буду мало тиши.

број коментара 30 Пошаљи коментар
(уторак, 10. дец 2019, 12:50) - Radivoje Pelakic [нерегистровани]

Purizam

Jezik je ziv organizam, koji ima dijalekte, socilekte, itd. A posebna pojava su zargoni ili slengovi. Ovo sto se u tekstu spominje je "vojni zargon" ili "vojni sleng". On se po definicije ne poklapa sa knjizevnim jezikom. Prema tome, koga je briga, da li se odmara koristi sa povratnim refleksom "se" ili ne? Postoji jedan izraz u nauci "purizam". Preterano cistunstvo u jeziku. Jezik funkcionise i bez recnika. Dok recnika bez jezika nema.

Ono sto je u tekstu za filologiju mnogo interesantnije od iscudjavanja, je da su ti izrazi i meni poznati, iako sam sluzio 1990 godine JNA. A pirpadnici VS 2002/2003 jos uvek govore o "spavaoni" i "marendi". Izrazi koji su karakteristican za severne delove bivseg Srpsko-Hrvatskog jezika. Dakle sever Hrvatske... Tu se vidi da se taj zargon prenosi i dalje sa generacije na generaciju mladih srpskih vojnika... E to je mnogo vaznija pouka od "puristickih" tendencija i listanje recnika. A dragi mi Klajn skuplja nagomilano intelektualno znanje i potpaljuje neke nebitne rasprave. Jezik je onakav kakav ga mi govornici pravimo. I ako mi govornici odlucimo da nema vise refleksa "sa" onda ga vise nema. Maternji govornici ne moraju da promene svoje jezicke navike ako ih svi prihvatimo, vec knjige moraju da promene ako govornici drugacije pricaju... I to neki srpski lingvisti nece shvatiti jos barem 100 godina a do tada cemo tupkati u mesto i loviti vestice i brukati se glupostima "pored telefona" umest "na telefonu" i razlike izmedju "zadnji" i "poslednji" (razlike nema- sinonimi!).

(петак, 19. јул 2019, 10:24) - anonymous from Bg [нерегистровани]

JNA 198x

- Svi navedeni "vojnicki" termini su se koristili i u JNA 198x. - kad sam sluzio vojsku. Posle raspada SFRJ i JNA prilican broj staresina odanih zajednickoj drzavi (i bez obzira na nacionalnost) je presao u SRJ odn. VJ. Zajedno sa njima u novu vojsku je "presao" i stari vojnicki zargon.
- A zasto su se ti termini zadrzali do danasnjeg dana je prava tema za diskusiju

(четвртак, 18. јул 2019, 20:21) - Milan [нерегистровани]

Dopuna

CD i kaseta - parče salame i kačkavalja
Dečija radost - margarin i džem

(четвртак, 18. јул 2019, 18:47) - Dr.Top [нерегистровани]

Vojnička hrana

Cijeli vojni rok služio sam 84/85 u Varaždinu, nikad nisam imao da biram i uvijek je bilo samo jedno jelo. Istina dijelila su se tri jela ali prvo jedno, pa kad se podijeli, onda se dijelilo drugo i na kraju treće. Najgore je bilo, dijeli se pasulj dok čekaš u redu, a onda desetak vojnika ispred tebe i pasulj se podijelio, pa dobiješ kupus. Nikad nije bilo repete, a hljeba si dobio uvijek samo tri kriške. U našoj kasarni nije bilo ni jednog jedinog debelog vojnika.
Bio sam mjesec dana na doobuci za vozača u Slavonskoj Požegi. Na izboru uvijek 4-5 ukusnih jela, hljeba uzimaš koliko hoćeš, repete svaki put, i možeš uzeti repetu dva tri puta zaredom. Sva su jela bila kvalitetna i ukusna.
Od stalnih vojnika u toj kasarni bilo je 8O% predebelo.
Po povratku u Varaždin opet po starom, jedno jelo koje te zapadne, za salatu cvekla blijedo roze boje.

(четвртак, 18. јул 2019, 14:07) - Арсеније [нерегистровани]

Упртач(и)

На страну разни жаргонски изрази, колеге и "класићи" ('85-86) су навели добар број, као и храна, на коју заиста нисам имао великих примедби (осим на одвратни чај на растварање, ако се добро сећам), што је можда последица добрих касарни у којима сам био и кувара који су знали свој посао. Оно што ме буни је да нико не реагује на "упртаче". Имали смо опасач и упртаче. Другонаведени су ишли преко рамена, и напред и назад гајкама били спојени са опасачем. Носили су се увек, сем кад се излазило у град, тада је био само опасач, згодан за самоодбрану у крајевима бивше нам државе у којима војску локално становништво није баш волело. Тадашњи млађи официри, данас подофицири, су имали само један, носио се укосо преко рамена. Каиш је каиш. Или нисам добро схватио аутора, или се терминологија променила (данас се, мислим, носе само опасачи), или је негде направио омашку, попут термина за "маренду".

(четвртак, 18. јул 2019, 11:50) - anonymous [нерегистровани]

JNA, Juga... Vecita tuga

Pitam se samo sta su to kod kuce jeli oni sto tvrde da je hrana u JNA bila losa!!!
Za 12 meseci vojnog roka (88-89), promenio sam 7 kuhinja sirom bivse Juge, pa cak i da hocu, ne mogu bilo sta da zamerim.
Kuvana hrana koju smo dobijali bila je kao iz hotelske, a ne vojnicke kuhinje, i za 365 dana u JNA, nikada nisam bio gladan!!!

(четвртак, 18. јул 2019, 11:13) - JNA,i pozdravni govor: [нерегистровани]

Poručnik:

"Ne žalite se na hranu,ni kući nemate bolju!"

(четвртак, 18. јул 2019, 10:08) - anonymous [нерегистровани]

žargon

- Drnč = bosanski lonac. Obično ga retko koja vojnička kuhinja dobro kuva i uvek ispadne uljast, gnjecav ... Samo sam par puta jeo dobro skuvan bosanski lonac po vojnom receptu i mogu reći da kada ga priprema pravi vojni kuvar koji zna šta radi, to ispadne kako treba i bude pravi specijalitet, ali ... to je baš, baš retkost.

- Gratinirane makarone ( neki su ih zvali GARANTIRANE :) ). Fino, ali ... sve zavisi od kasarne do kasarne. Nekada preukusno, a nekada ... u tanjiru ploča veličine pola cigle - kao guma se razvlači.

- SMB kuglice ( SivoMaslinaste Boje ) = grašak ...

- Dečije radosti - obično za doručak ili marendu - margarin i marmelada ili med.

- Rizi Bizi - natpis na konzervi SDO - naravno - riža. Dobra je samo kada se podgreje pre jela inače ... uhhhh

- PGM - Pasulj + Goveđe Meso - Ponovo konzerva iz SDO - ovo kada se podgreje pre konzumiranja zna da bude prilično ukusno.

- Hleb od pre 2 dana - u vojsci se nikada ne dobija svež hleb, jer bi ga vojska pojela u nenormalnim količinama. Zato se hleb uvek ostavljao da odstoji dan - dva. Taj se manje jede. :)

- Voćna kocka - iz SDO starije generacije - nešto veoma tvrdo presovano ( suve šljive, smokve, suvo grožđe ) što je malo ljudi znalo kako se jede, ali prava energetska bomba. Pola dana ti treba da je sažvaćeš, ali u suštini to tako i treba da se koristi.

- Kreker - iz SDO starije generacije - jede se isključivo tako što se umače u supu ili čaj. U protivnom ... bezukusno, tvrdo ... zube da polomiš.

- Mesni narezak iz 1965. - jeo ga 1986. Ukusno ... a evo danas 2019. još uvek sam živ,

- Bromirani čaj - nešto što bi navodno trebalo da gasi sexualnu želju kod vojnika. Ne verujem da se u to vreme koristilo, ali tako su nas ložili. Svakako tada nije bilo nikakvih efekata... pio ga 1986. i ... danas 2019. polako počinjem da osećam posledice. :)


(четвртак, 18. јул 2019, 08:44) - anonymous [нерегистровани]

Skromni doprinos očuvanju izumrlog JNA dijalekta

Ili one fore, iz reda za klopu:

- Šta ima za ručak?
- Griz i jaja

(четвртак, 18. јул 2019, 01:35) - anonymous [нерегистровани]

Re:Razmazeni sinovi

Sombor 1989. - ručak - 5 jela svakodnevno na meniju samo što onima koji su poslednji na ručku uvek ostane samo bosanski lonac, večera - 3 jela.
Nakon toga Skopski Petrovec - 5 jela na meniju za ručak, takođe, i 3 za večeru.
Nikakva bajka, nikakvo vređanje inteligencije, jednostavno istina.
I nije ništa čudno, zapravo bilo dovoljno kuvara, puno vojske, pa mora da se sprema u velikom broju kazana. A onda ne znači ništa u svakom pripremiti drugo jelo. Istina, jesu varirala od "izvrsno" do "ovo se ne može pojesti" ali i to je pitanje ukusa.