РИК доделио мандате новим посланицима

Републичка изборна комисија доделила је мандате новим посланицима будућег сазива Скупштине Србије, чиме су се стекли услови за заказивање конститутивне седнице парламента.

Додела мандата извршена је по редоследу на изборним листама. У парламент је ушло 12 листа од 20 колико их је учествовало на изборима, од којих је листа око СНС освојила највише - 131 мандат.

Следе СПС-ЈС са 29 мандата, СРС 22 мандата, "Доста је било" има 16 мандата, колико и ДС, коалиција Двери-ДСС има 13 мандата, као и коалиција ЛДП-ЛСВ-СДС.

СВМ има четири мандата, листа Муамера Зукорлића два, СДА Санџака два мандата, док ће по један мандат имати Зелена странка и Партија за демократско деловање.

Према Уставу Србије, прву седницу новог сазива парламента заказује председник Народне скупштине из претходног сазива, тако да се седница одржи најкасније 30 дана од проглашења коначних резултата избора, који су објављени 5. маја.

На првој седници се потврђују посланички мандати, а парламент је конституисан потврђивањем мандата две трећине народних посланика. На првој седници новог сазива парламента треба да буду изабрани председник и потпредседници и именован генерални секретар парламента.

До избора новог руководства републичког парламента седницом председава најстарији посланик, а ако он то не жели или не може - седници председава следећи најстарији присутни народни посланик.

Уколико се деси да неко од посланика који добију мандат касније преузму функцију у влади, њихови мандати се додељује првом следећем кандидату на изборној листи коме није био додељен мандат - припаднику исте политичке странке.

Ко ће седети у посланичким клупама?

Први корак ка формирању новог републичког парламента данас је учињен доделом мандата посланицима, мада би, због формирања владе и могућности да неки од њих добију функције у другим државним органима, слика новог сазива највишег законодавног тела могла ускоро да буде и нешто другачија.

Будући да се мандати додељују по редоследу на листи, посланички мандат је добио и лидер напредњака Александар Вучић, који је први на листи коалиције окупљене око СНС.

То ће бити краткорочно и због преузимања премијерске функције може се убрзо очекивати његова оставка на посланичко место.

То ће највероватније бити случај и са следећима на листи те коалиције - лидером СДПС Расимом Љајићем и Мајом Гојковић, коју медији одавно виде на некој другој позицији.

Мандате су добили и лидер ПУПС-а Милан Кркобабић, Горан Кнежевић, Александра Томић, Александар Мартиновић, књижевница Љиљана Хабјановић, новинари Мирослав Лазански и Јасмина Каранац, оперска певачица Јадранка Јовановић, тениски тренер Богдан Обрадовић, аутомобилиста Душан Борковић...

Боје СНС у парламенту ће бранити и "старе" снаге - Александра Ђуровић, Марија Обрадовић, Верољуб Арсић, Маријан Ристичевић, Миодраг Линта, Игор Бечић и други, а мандати су припали и Дубравки Филиповски, Мирославу Маркићевићу из НС, Милораду Мијатовићу, Муамеру Бачевцу, Владимиру Маринковићу из СДПС, Жики Гојковићу и Александру Чотрићу из СПО...

Када је у питању коалиција СПС-ЈС, мандат су добили лидери странака Ивица Дачић и Драган Марковић Палма, Славица Ђукић Дејановић, Александар Антић, Жарко Обрадовић, Дијана Вукомановић, Петар Петровић, Снежана Богосављевић-Бошковић, Иван Карић, Бранко Ружић, Милутин Мркоњић, Душан Бајатовић, Новица и Ивица Тончев, Титов унук Јосип Броз...

Радикале ће, поред осталих, заступати лидер СРС Војислав Шешељ, Немања Шаровић, Милорад Мирчић, Зоран Красић, Вјерица Радета, Милован Бојић.

Ставове коалиције окупљене око ДС браниће, поред осталих, лидер Бојан Пајтић, функционери Драгољуб Мићуновић, Наташа Вучковић, Горан Јешић, Балша Божовић, Верољуб Стевановић, Зоран Живковић, Душан Петровић, а покрета "Доста је било" лидер Саша Радуловић, професор ФПН Душан Павловић, Александар Стевановић и други.

У посланичким клупама биће и лидери коалиције Двери-ДСС Бошко Обрадовић и Санда Рашковић Ивић, а са те листе, поред осталих, још и Дејан Шкулић, Миладин Шеварлић, Ђорђе Вукадиновић, док су, када је у питању коалиција ЛДП-СДС-ЛСВ, мандати додељени Ненаду Чанку, Чедомиру Јовановићу, Нади Лазић, Марку Ђуришићу, Наташи Мићић, Горану Богдановићу, Ненаду Милићу...

Мандате су добили и Муамер Зукорлић, Сулејман Угљанин и Енис Имамовић из СДА Санџака, Фатмир Хасани из Партије за демократско деловање, Горан Чабради из Зелене странке.

Закон о избору народних посланика предвиђа да се, уколико неко од посланика којима су додељени мандати преузму функцију у влади или неком другом државном органу, њихови мандати додељују првом следећем кандидату на изборној листи, коме није био додељен мандат - припаднику исте политичке странке.

На првој седници, до избора председника, председава најстарији посланик, док му у раду помаже по један, најмлађи, посланик са четири изборне листе које су добиле највећи број мандата и генерални секретар парламента.

Сходно томе, за столом председавајућег на конститутивној седници седеће посланик Драгољуб Мићуновић, рођен 1930. године, изабран на листи ДС-а.

Међу најмлађима који би могли да му помажу у вођењу седнице су инжењери саобраћаја Ивана Николић са Уба и Огњен Пантовић из Београда, обоје са листе СНС, рођени 1989. године, као и дипломирани политиколог Стефана Миладиновић из Београда и економиста Марија Јевђић из Краљева, рођене 1981, а изабране на листи СПС-ЈС.

Најмлађа на листи СРС-а је апсолвент економије Александра Белачић са Новог Београда, рођена 1986. године, док је међу демократама најмлађи економиста Радослав Милојичић из Смедеревске Паланке, рођен 1984. године. Међу посланицима "Доста је било" најмлађи је вођа програмерског тима Милош Бошковић из Ниша, рођен 1985. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво