Инцидент по завршетку седнице РИК-a

По завршетку седнице РИК-а, где су проглашени резултати избора са 99,82 одсто обрађених бирачких места, дошло је до инцидента када су представници покрета Двери вербално напали председника РИК-а Дејана Ђурђевића и директора Републичког завода за статистику Миладина Ковачевића.

Незадовољни најновијим резултатима, према којима су остали испод цензуса са 4,99 одсто освојених гласова, представници Двери, међу којима и лидер Бошко Обрадовић, узвикивали су "како вас није срамота, смете ли пред народ...".

У гужви је дошло и до кошкања, а инцидент је прекинут пошто су Ђурђевић и Ковачевић напустили просторије Скупштине Србије, јавио је Танјугов извештач. 

Ђурђевић је новинарима у парламенту рекао да је случај пријављен полицији и да РИК очекује од надлежних органа да омогуће тој комисији да изборе, будући да се понављају на 15 бирачких места, спроведу до краја у нормалној атмосфери, без увреда, напада, притисака.

"Желео бих да у име РИК-а и у своје лично име најоштрије осудим инцидент који се догодио после седнице РИК-а, где су саопштени прелиминарни резултати гласања. Иако су у питању прелиминарни резултати, јер ће се гласање поновити на 15 бирачких места, листа која је на самом цензусу и која има велике шансе да уђе у парламент вршила је од недеље страховит притисак", рекао је Ђурђевић, подсећајући да им је дозвољен увид у бирачки материјал и присуство седницама РИК-а. Тај притисак је, како је рекао, кулминирао ноћас, где су најпре са галерије узвикивали увреде, а посебно је недопустиво да нападну чланове РИК-а, међу којима једну колегиницу, у просторијама Скупштине.

"Ја сам од недеље говорио да РИК трпи велике притиске, никада се није дешавало да се свакодневно држе конференције за новинаре испред сале у којој РИК ради", навео је Ђурђевић, одбацујући наводе Двери да су избори покрадени.

Како је напоменуо, недопустиво је да се у Скупштини на такав начин примитивно вређају чланови РИК-а и да се насрће на колегиницу.

"Нико није физички напао чланове РИК-а, могли сте да видите управо супротно, чланови РИК-а су насрнули на нас из покрета Двери, који смо рекли: како вас није срамота, како ћете изаћи на очи јавности Србије, како ћете изаћи на улицу, како ћете изаћи пред народ, како ћете се суочити са народом, како да објасните да четири дана нисте могли да избројите гласове", рекао је Бошко Обрадовић. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара