ОЕБС: Изборни процес на Косову протекао регуларно

Портпарол Мисије ОЕБС-а на Косову Сенад Шабовић изјавио да је изборни процес на Косову у недељу протекао регуларно и без инцидената.

ОЕБС је имао особље у свакој јединици где се одвијао процес и они су имали јасне инструкције и прецизну обуку, рекао је Танјугу портпарол Мисије ОЕБС-а на Косову.

Шабовић је рекао да је особље реаговало на одређене неправилности, не прецизирајући које, али је истакао да оне нису биле таквог интезитета да би угрозиле регуларност изборног процеса на Косову.

Шабовић је истакао да су након затварања јединица за сакупљање гласова, кутије са гласачцким листићима запечаћене и комплетан изборни материјал је транспортован у Рашку и Врање, где је предат представницима РИК на бројање.

Шабовић је подсетио да је бројање одржано у присуству проширених састава бирачких одбора.

Чињеница да је процес одржан под окриљем ОЕБС-а на Косову не чини га нерегуларним, јер смо сличне моделе имали 2012. и 2014. године и све је и тада било регуларно, закључио је Шабовић.

На недељним ванредним српским парламентарним изборима на Косову право да гласа искористило је око 47.500 грађана од укупно 106.094 колико је било уписано у бирачки списак.

Највише гласова на КиМ освојила је Српска напредна странка 67,09 одсто.

број коментара 0 Пошаљи коментар