РИК: Јoш три листе треба да исправе недостатке

Републичка изборна комисија је до поноћи прогласила 18 изборних листа, а за 11 листа чека се да поступе по закључку за отклањање недостатака.

У поноћ, у ноћи између петка и суботе, истекао је рок за пријаву изборних листа за предстојеће парламентарне изборе.

Укупно је примљено 29 листа.

Републичка изборна комисија наложила је трима изборним листама да у року од 48 сати отклоне недостатке да би могле да учествују на ванредним парламентарним изборима заказаним за 24. април.

Недостатке треба да отклоне листе Зелена странка, Грађани и грађанке Србије и Ниједан од понуђених одговора.

Коалицији Зелена странка наложено је да у року од 48 сати достави најмање 433 ваљано оверене изјаве бирача.

Такође, коалиција Ромска партија, странка "Буњевци грађани Србије" треба у року од 48 сати да отклони недостатке односно да достави 9.014 потписа са датумом овере не раније од 7. априла.

За кандидата, народног певача, Хасана Дудића треба да достави потврду о изборном праву, као и за Гордану Шајн.

Политичка странка Ниједан од понуђених одговора, треба у року од 48 сати да за кандидата Хајрику Жучанин достави изјаву којом се прихвата кандидатура за народног посланика.

Решењем је одбијен предлог странке Српско-руски покрет да јој се утврди положај политичке странке националне мањине.

У Инат - сложно за Србију - Народни савез у року од 48 часова, такође, да отклони недостатке изборне листе, а донето је решење и да Дијалог-Млади са ставом имају чланове у проширеном саставу РИК-а.

Повлачење изборних листа могуће је најкасније до 12. априла у поноћ, а РИК има обавезу да најкасније 13. априла у поноћ утврди и објави збирну изборну листу у "Службеном гласнику".

Прва на гласачком листићу биће листа "Александар Вучић - Србија побеђује", а друга "За праведнију Србију - Демократска странка (Нова, ДСХВ, З ЗС)", док ће трећа бити "Ивица Дачић - Социјалистичка партија Србије, Јединствена Србија - Драган Марковић Палма".

Следиће "Др Војислав Шесељ - Српска радикална странка", а затим и "Двери-Демократска странка Србије - Санда Рашковић Ивић-Бошко Обрадовић", па листа Савеза војвођанских Мађара.

Под редним бројем седам биће листа "Борис Тадић-ЦЦедомир Јовановић-Савез за бољу Србију-ЛДП-ЛСВ-СДС", а затим ће ићи "Муамер Зукорлић - Бошњачка демократска заједница Санџака", "СДА Санџака-др Сулејман Угљанин" и листа "За слободну Србију - Заветници - Милица Ђурђевић".

Следи листа "Група грађана за препород Србије - проф. др Слободан Комазец", па "Руска странка - Слободан Николић", "Републикасна странка-Републиканус парт-Никола Сандуловић" и "Српско руски покрет - Слободан Димитријевић".

Ту су и Ромска листа Србије, "Левица Србије - Борко Стефановић", "Дијалог- млади са ставом - Станко Дебељаковић" и "Доста је било" Саша Радуловић.

РИК је у суботу одржао пет седница.

Да би листа била проглашена потребно је најмање 10.000 правно ваљаних изјава.

На ванредним парламентарним изборима у Србији право гласа има 6.737.808 бирача.

понедељак, 29. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво