На предстојећим изборима гласаће се на 8.378 бирачких места

На територији Србије 24. априла биће отворено 8.311 бирачких места, у затворима 29, док ће у иностранству бити отворено 38 бирачких места.

Грађани Србије ће на предстојећим изборима гласати на 8.378 бирачких места, рекао је Танјугу председник Републичке изборне комисије Дејан Ђурђевић.

Рок за одређивање и оглашавање броја и адреса бирачких места у Службеном гласнику је истекао синоћ у 24 сата.

Грађани, иначе, имају право да до 8. априла у 24 сата упуте захтев општинској, односно градској управи за упис у бирачки списак, односно промену у бирачком списку.

Подношење захтева да се у бирачки списак упише податак да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у земљи и да ће гласати у иностранству било је могуће до 2. априла.

Рок за закључење бирачког списка и одређивању укупног броја бирача истиче 8. априла, а објављивање у "Службеном гласнику" предвиђено је одмах по добијању решења о закључењу бирачког списка.

Из Министарства за државну управу и локалну самоуправу је 9. марта саопштено да је на тај дан у Јединствени бирачки списак (ЈБС) уписано 6.734.802 бирача и да ће укупан број бирача са правом гласа објавити РИК и то 72 сата пре одржавања избора.

Иначе, рок за подношење изборних листа РИК-у истиче такође 8. априла, а до сада се за изборну трку пријавило 10 листа.

РИК има обавезу да најкасније 13. априла у поноћ утврди и објави збирну изборну листу у "Службеном гласнику".