Гужва на улазу у Мађарску, чека се два сата

Због транзита путника из Западне Европе кроз нашу земљу, поводом годишњих одмора или повратка са њих, појачан је саобраћај на граничним прелазима са Мађарском. Задржавања на улазу и излазу из Србије не трају дуже од 30 минута, али се на улаз у Мађарску на прелазу Реске чека око два сата.

У протекла 24 сата на Хоргошу је било 18.000 путника у 5.000 путничких возила, што за 50 процената мањи саобраћај него у истом периоду прошле године.

Иако је 80 процената возила на Хоргошу са иностраним таблицама, велики број грађана Турске, Бугарске и Албаније који раде у Западној Европи одустао је од путовања због пандемије коронавируса.

Мађарски држављани који су традиционални викенд гости у Србији, не долазе због обавезног 14-тодневног карантина по повратку у Мађарску.

Слични разлози за одустајање од путовања је и са држављанима Чешке, Словачке, Аустрије, Немачке и Швајцарске који су кроз нашу земљу транзитирали на море у Грчку.

Транзит кроз Мађарску у земље Европске уније је дозвољен је преко граничних прелаза Реске (Хоргош) и Томпа (Келебија) уз обавезу да се путници крећу задатим коридором ауто-путем и да напусте Мађарску у року од 24 сата.

Без пи-си-ар теста наши грађани могу у места у Мађарској до 30 километара од границе, с тим да се врате у Србију у року од 24 сата.

У случају потребе за дужим боравком у суседној земљи, за српске држављане обавезан је двоструки тест на ковид 19 у урађен у року од пет дана пре уласка у Мађарску или карантин у трајању од 14 дана.