Читај ми!

У Ирану покренута истрага због тровања више од хиљаду ученица

Више од хиљаду ученица отровано је гасом прошлог новембра у Ирану. Тужилаштво је тек прошле недеље покренуло кривичну истрагу због тровања за која многи сматрају да су покушај затварања школа за девојчице, али и "биолошки тероризам" – одмазда за протесте против хиџаба у земљи.

Ниједна од скоро 1.200 ученица колико их је отровано прошлог новембра није преминула. Али су стотине њих имале респираторних проблема, мучнину и вртоглавицу и завршиле у болници на лечењу после масовног тровања које се назива и "биолошким тероризмом".

"Скоро 800 у верском граду Ком јужно од Техерана, а 400 у западном граду Борујерду", рекла  је Захра Шеикхи, портпаролка Здравственог комитета иранског парламента прецизирајући број отрованих ученица у иранским школама.

Отроване девојке су пријављивале да су осетиле мирис мандарине или труле рибе пре него што су добиле симптоме тровања. Ирански парламент саопштио је да је Министарство здравља приликом тестирања супстанце пронађене у школама у Кому пронашло трагове азота који се, углавном, користи у ђубривима.

Министар унутрашњих послова негира информације о хапшењима

Иранско државно тужилаштво тек прошле недеље отворило је кривичну истрагу о тровању скоро пет месеци од тог догађаја. 

Иранска новинска агенција Фарс јавила је да су снаге безбедности до сада ухапсиле три особе. У међувремену, министар унутрашњих послова Ахмад Вахиди негирао је хапшења. Он је на конференцији за новинаре објаснио да се још истражују могући починиоци. 

Још, рекао је, немају "дефинитивну пријаву да је за тровање ученица коришћена посебна токсична супстанца". Шеф полиције је демантовао и информацију Скупштине да је Министарство здравља приликом тестирања супстанце пронађене у школама у Кому пронашло – трагове азота.

Вахиди је одржао конференцију за новинаре пошто га је ирански председник Ебрахим Раиси овластио да се бави случајевима тровања и да информише јавност о напретку истраге како би се "ублажила забринутост породица", после много критика на ћутање власти док је растао број школа у којима су ученице отроване.

Затварање женских школа?

Заменик иранског министра здравља Џунс Панахи рекао је на конференцији за новинаре у недељу да је "јасно да су неки желели да затворе све школе, посебно женске школе", али је касније тврдио да је погрешно схваћен, пренео је Би-Би-Си.

Он је рекао и да су девојчице отроване хемикалијама које "нису војне и које су јавно доступне", те да пацијентима није било потребно "инвазивно лечење". Он је позвао људе да остану мирни.

"Желе да девојке остану код куће"

Тровања су, међутим, изазвала талас гнева у земљи. У фебруару се око стотину људи окупило испред канцеларије гувернера у Кому.

"Дужни сте да чувате моју децу! Имам две ћерке и све што могу да урадим је да их не пустим у школу ", рекао је један човек у једном од видео-снимака постављених на друштвеним мрежама.

"Желе да девојке остану код куће" , рекла је једна жена. Активисти упоређују одговорне за нападе на школе са талибанима у Авганистану и екстремистичком групом Боко Харам у Сахелу, који се противе образовању девојчица. Многи Иранци су такође били љути због ћутања владе.

Масовни протести после смрти Махсе Амини

Друштвеним мрежама се шире и спекулације да би то требало да буде освета девојкама због учешћа у масовним антивладиним протестима, преноси Би-Би-Си. Прошлог септембра, широм Ирана избили су антивладини протести пошто је 22-годишња Курдкиња Махса Амини умрла у полицијском притвору. Умрла је недељу дана пошто ју је ухапсила морална полиција у Техерану јер је наводно неприкладно носила исламску мараму. 

Према подацима организација за људска права, током протеста је убијено више од 500 људи. Власти су наводно ухапсиле скоро 20.000 људи и више од стотину осудиле на смрт.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара