Читај ми!

Протести због смрти девојке у Ирану, погинуле још две особе – хакерски напад на телевизију

Најмање двоје људи је погинуло, а десеторо је рањено у најновијим демонстрацијама у Ирану усмереним против владе те земље, преноси АП. Иранска телевизија прекинула програм због хакерског напада, јавља Би-Би-Си.

Један мушкарац је убијен док је возио аутомобил на главној саобраћајници у Санандају, граду у северном региону, у коме већину чине Курди, саопштено је из удружења за људска права Хенгав.

Друга особа је убијена, након што су снаге безбедности отвориле ватру како би растерале демонстранте.

Снаге безбедности су том приликом раниле 10 особа.

Учесници демонстрација узвикивали су антивладине слогане и симболично вртели мараме у знак протеста због смрти иранске девојке курдског порекла Махсе Амини.

У неким деловима Ирана, трговци су затворили продавнице као одговор на позив активиста на општи штрајк.

Антивладини протести у Ирану почели су прошлог месеца, након смрти Махсе Амини (22) коју је полиција у Техерану, у који је дошла да посети родбину, ухапсила због наводног непоштовања строгих правила у вези са ношењем хиџаба. 

Махса Амини је пала у кому неколико сати након хапшења и преминула у притвору.

Ирански патолог је у извештају навео да Махса Амини, која је преминула 16. септембра, није умрла од удараца у главу и удове већ због престанка рада више органа узрокованог церебралном хипоксијом, известила је агенција ИРНА.

"Због неефикасне кардиореспираторне реанимације у првим критичним минутима, претрпела је тешку хипоксију, што је резултирало оштећењем мозга", наводи се у извештају.

Полиција је раније саопштила да је Махса Амини преминула од изненадног срчаног удара док је чекала на испитивање са другим притвореницама.

Са друге стране, њен отац, који полицију сматра одговорном за смрт, рекао је да је Махса задобила модрице на ногама.

Смрт Махсе Амини покренула је протесте у Ирану и акције подршке борби за права жена широм света. Групе за људска права кажу да је од почетка протеста пре три недеље више од 150 људи убијено, стотине повређено и хиљаде ухапшено од стране снага безбедности које су се супротстављале протестима.

Борба иранских власти против неправилног ношења хиџаба почела је убрзо након Исламске револуције 1979. године.

Санкције за неношење хиџаба и оштрина којом се борило против кршења правила одевања зависили су од тога ко је на власти.

Под влашћу садашњег председника Ебрахима Раисија уведене су надзорне камере како би се написале казне женама које су прекршиле правила и како би биле позване на "консултације" - затворска казна на коју иде сваки Иранац или Иранка који доведе у питање ношење хиџаба.

Ове нове рестрикције довеле су и до нових хапшења, али су изазвале и бунт код жена које објављују своје фотографије и снимке без хиџаба на друштвеним мрежама. Овакви потези су се умножили од смрти Махсе Амини.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара