Читај ми!

Жена и двоје деце спасени после 228 сати, више од 41.000 погинулих у земљотресу

Сваким даном број жртава земљотреса у Турској и Сирији је све већи – према последњим информацијама, више од 41.000 људи изгубило је живот, више од 100.000 је повређено. Земљотресом је погођено 13 милиона људи, од тога око седам милиона деце.

Десети дан након разорног земљотреса у Турској и Сирији све је мање шансе да се испод рушевина нађу преживели. Спасилачке екипе и даље су на терену.

Близу 20.000 повређених је на болничком лечењу. У десет турских покрајина, упоредо са спасилачким напорима, руше се зграде и чисте рушевине.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, у говору који је емитован на телевизији, изјавио је саучешће породицама погинулих. Поручио је да ће им пружити помоћ у износу од 100.000 лира.

Говорећи о земљотресу, истакао је да је његов разарајући ефекат погодио површину од око 500 километара.

Указао је и да је потребно увести строжа правила у изградњи објеката.

Ердоган је рекао да су "срушене зграде подсетиле владу на потребу за строжим правилима у изградњи".

Додао је да ће његова влада наставити с послом све док последњи преживели не буду спасени из рушевина.

У Сирији спасилачка организација "Бели шлемови" и даље проверава рушевине, кажу да више нема знакова живота и најављују крај потраге на северозападу земље.

Отворена су још два гранична прелаза за пролаз хуманитарне помоћи. Помоћ је почела да стиже и у Дамаск – санитетски материјал који шаље Уницеф и Светска здравствена организација.

У Алепу су разарања катастрофална. Велики број људи нема где да се склони. Иза њих је 12 година кризе и поново је овде пустош.

Српски спасиоци ће остати у Турској колико год је потребно, саопштио је МУП. Тренутно су у граду Хатају.

"Осим наставка претраге терена за несталим особама, тимови Cектора за ванредне ситуације раде на процени грађевина, издржљивости грађевина и могућности да се оне уруше. Исто тако ради се на процени потреба локалног становништва, а тичу се хране, смештаја, агрегата и сличних потрепштина које су им потребне да би наставили живот у овако тешким условима", рекао је Давор Видовић, вођа спасилачког тима из Србије.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара