Читај ми!

Костарика: Кина се извинила због инцидента са балоном

Министарство спољних послова Костарике саопштило је да је Пекинг признао да је један од кинеских балона летео изнад Костарике, као и да се кинеска амбасада у Сан Хозеу извинила за овај инцидент.

Кинеска амбасада је, наводи у саопштењу министарство спољних послова Костарике, "инсистирала на томе да је балон коришћен у научне сврхе, пре свега за праћење временских прилика", као и да је балон скренуо са своје предвиђене путање, преноси Ројтерс.

Директорат цивилног ваздухопловства Костарике је 5. фебруара саопштио да су локални званичници добили информацију о балону који је 2. фебруара летео изнад земље.

Портпаролка Министарства иностраних послова Кине је на јучерашњој конференцији у Пекингу изјавила да је балон, који је примећен изнад Латинске Америке, коришћен у цивилне сврхе.

Кинески балон, који је пре неколико дана летео изнад Северне Америке, изазвао је трзавице између Вашингтона и Пекинга.

Амерички борбени авион Ф-22 Рептор је 4. фебруара у 19.39 сати по средњеевропском времену оборио кинески балон, а Вашингтон сумња да је реч о шпијунском балону Пекинга.

Кина, са друге стране, тврди да је реч о метеролошком балону и критиковала је САД због његовог обарања, назвавши тај потез "очигледно претераном реакцијом која озбиљно нарушава дух међународног права".

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво