Читај ми!

Италија, штрајк запослених на бензинским пумпама

У Италији је у току штрајк запослених на бензинским пумпама у читавој земљи. Да ли ће штрајк од 48 сати довести до поремећаја у снабдевању горивом?

Штрајк запослених на бензинским пумпама прва је већа манифестација против владе премијерке Ђорђе Мелони након што је одобрен декрет транспарентности цена који је активан од 15. јануара, а са којим се запослени на бензинским пумпама не слажу.

Овим декретом бензинске пумпе су обавезне да свакодневно, уз панеле са ценама бензина на пумпама, излажу и оне које приказују просечну цену бензина и дизела на националном нивоу, не би ли се спречиле спекулације.

"По мени је ова мера исправна, потребно је да се поред цена на бензинским пумпама, ставе и националне просечне цене на седмичном нивоу, не би ли на тај начин потрошачи имали увид у ситуацију. Жао ми је што је неко то протумачио као жељу владе да нападне читаву категорију", рекла је премијерка Мелони. 

"Ми смо донели одлуку да штрајкујемо, јер и поред разних састанака са владом, она није прихватила наш најважнији захтев, а то је да не излажемо цене на националном нивоу, јер то код потрошача изазива конфузију", каже Бруно Беарци, представник Федерације бензинских пумпи Италије.

Влада брани донете одлуке декретом транспарентности и отворени су за дијалог, те не желе да пребацују кривицу на запослене на пумпама, док представници категорије сматрају да је потребно престати са блаћењем поштених радника који раде на пумпама, оптужујући их за подизање цена бензина по сопственом нахођењу - када је влада та која то чини.

Влада и удружења категорија запослених на пумпама имају потпуно два различита става.

"Ми не можемо да будемо дефинисани као спекуланти, јер већ дуго немамо никакву могућност да утичемо на цену бензина - и то знају органи контроле. Наша маржа је 3,5 центи бруто по литру и то зовемо милостињом. У Италији постоји годишња утаја пореза на нафтне деривате око 10 милијарди евра. Када питам клијенте колико кошта килограм хлеба или млека - не знају, али кад их питам колико кошта литар бензина - знају одговор, тако да мислим да смо максимално јасни", каже Ђузепе Спердуто, представник Аутономне федерације бензинских пумпи.

Званично, како се може прочитати на сајту Министарства за амбијенталну политику, бензин кошта 1,812 евра за литар и 1,868 за дизел - иако увећања нису линеарна у целој земљи, на ауто-путевима и острвима цене су више.

Синдикати гарантују минимум рада пумпи, највероватније оних којима управљају директно нафтне компаније, и то у систему селф сервиса.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво