Читај ми!

Расте број ухапшених у корупционашкој афери у Бриселу, пут води до Катара

У истрази о могућој корупцији у Европском парламенту, белгијски истражитељи претпостављају да је организатор бивши италијански посланик Пјер Антонио Панзери, који је приведен на испитивање.

Вест да је белгијска полиција претресла 16 бриселских адреса европарламентараца одјекнула је као бомба у европским круговима.

Како сазнају белгијски медији, код италијанског политичара Пјера Антонија Панзерија истражитељи су пронашли око 600.000 евра у готовини, који се сумњичи да је организатор корупције међу европарламентарцима.

Ко је Панзери?

Панзери је члан италијанске политичке партије Артикуло Уно - која се одвојила од Демократске странке 2017. Од 2004. до 2019. био је посланик у Европском парламенту  Прогресивног савеза социјалиста и демократа.

Европски суд у Луксембургу је 2017. године наложио Панзерију да Европском парламенту надокнади 83.764 евра трошкова. То се догодило након истраге коју је 2009. покренула Европска канцеларија за борбу против превара о накнади трошкова посланика.

Од 2014. Панзери је био члан Подкомитета Европског парламента за људска права. У периоду 2017. до 2019. био је чак и председник тог одбора. У том својству, у априлу 2019. године у Дохи је изјавио да је Катар постао референца за заштиту људских права и да континуирано доказује да је на добром путу.

Борба против некажњивости

Панзери је 2019. године постао суоснивач непрофитне организације која промовише "борбу против некажњивости за тешка кршења људских права и злочине против човечности". Канцеларије те организације је такође претресала  полиција.

Осим Панзерија, истражитељи су испитали и италијанског синдикалисту Луку Визентинија (53), који живи у Бриселу, а од 2011. је секретар кровне организације Европске конфедерације синдиката.

Он је чак изабран за генералног секретара Међународне конфедерације синдиката, организације са 200 милиона чланова широм света.

У Европском парламенту у Бриселу извршен је и претрес неколико канцеларија европосланика, међу којима су посланици из Белгије, Италије и других земаља, које су затим запечаћене док се не заврши истрага. Сви се доводе у везу са Панзеријем и његовом организацијом.

Белгијски Кнак наводи да су из неколико добро обавештених извора сазнали да је реч о Катару и да се води истрага о томе да ли је Катар покушао да утиче на позиције у Европском парламенту на начин који превазилази класично лобирање. Група се такође повезује и са "пословима" на афричком континенту.

Под истрагом је и јуче ухапшена потпредседица Европског парламента Ева Каили, која је исључена из ПАСОК-а, грчке странке из које је делегирана у Европски парламент.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво