Читај ми!

Брисел, претреси и привођења у истрази о корупцији у Европском парламенту

У оквиру истраге о наводној корупцији, криминалној организацији и прању новца, белгијска савезна правосудна полиција извршила је претрес 16 кућа у Бриселу, сазнаје лист Кнак из, како наводи, добро обавештених извора. Ту информацију је, преноси Кнак, потврдила и Канцеларија савезног тужиоца.

Како наводи Кнак, Федерално тужилаштво од јула истражује могућу корупцију у Европском парламенту.

"Већ неколико месеци истражитељи савезне полиције сумњају да једна заливска држава покушава да утиче на економске и политичке одлуке Европског парламента, нарочито плаћањем знатних сума новца или нуђењем великих поклона трећим лицима са важном политичком и/или стратешком позицијом у Европском парламенту", наводи Ерик ван Дујс, портпарол Канцеларије савезног тужиоца.

Савезни тужилац није желео да каже о којој је заливској држави реч.

Кнак наводи да су из неколико добро обавештених извора сазнали да је реч о Катару и да се води истрага о томе да ли је Катар покушао да утиче на позиције у Европском парламенту на начин који превазилази класично лобирање. 

Приведени су, према сазнањима медија, бивши европски социјалистички посланик, новоизабрани генерални секретар Међународне конфедерације синдиката, као и директор једне невладине организације и један асистент Европског парламента.

Према сазнањима Кнака, код једног од њих је заплењено скоро 500.000 евра у готовини.

Ван Дујс је рекао да су заплењени мобилни телефони и рачунари.

Прес служба Европског парламента није хтела да коментарише "правни поступак који је у току" и навела је да сарађује са националним властима као и увек. 

Истрагу о криминалној организацији, корупцији и прању новца води истражни судија Мишел Клез, специјализован за финансијски криминал.   

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво