Читај ми!

Нема места за децу у немачким болницама, педијатара ни за лек

Скоро да нема детета које већ до друге године није "зарадило" респираторни синцицијални вирус РСВ и најчешће он дође и прође. Али компликације јесу могуће. У Немачкој су потпуно затечени овом заразом.

Институт "Роберт Kох" процењује како је тренутно сваки десети грађанин Немачке прехлађен, али код малишана изгледа да се чешће појављују и тешки облици вирусног обољења РСВ.

Стање је на неким дечјим одељењима и у болиницама и више него драматично. Медији јављају како један трогодишњак не може на хитно потребну операцију срца јер је болница препуна деце с тешкоћама у дисању.

Ту је и случај детета из Хановера. У том граду и у његовој околини је 21 болница, али су га морали транспортовати 150 километара даље, до Магдебурга, јер су све те болнице биле пуне деце. Чак и ако се нађе место за њих онда на обичном одељењу, чак и ако им треба интензивна нега.

Михаел Сасе, шеф одељења интензивне неге универзитетске болнице Хановер диже узбуну: "Деца умиру јер више не можемо да их лечимо."

И Мехрак Јусефи с берлинског Шаритеа каже да се ради нон-стоп на свим одељењима хитног пријема деце. "Исцрпили смо наше капацитете, не можемо више гарантовати нормално збрињавање. Гледамо да нам не умре ни једно дете."

Што је најгоре, кревети су ту!

Може се рећи да је ово последица короне - из читавог низа разлога. Најпре, у доба мера заштите од пандемије - с маскама и дезинфекционим средствима - једноставно је било мање и других вируса, тако да се и РСВ нешто ређе појављивао код деце. Друга последица короне је много тежа: од короне су ретко оболевала деца, а када би оболела, било је то најчешће у благом облику. То значи да су по немачким болницама и особље и технику пребацили на одрасле пацијенте па су тако дечја одељења остала кратких рукава.

Јер што је најгоре у овој невољи, децу не стављају на одељење интензивне неге не због тога јер тамо нема кревета. Према анкети струковног удружења интензивне медицине у 43 болница широм Немачке, читавих 40 одсто постојећих кревета интензивне неге педијатрије нису у употреби - због недостатка особља!

Од свега тога берлинској докторки пада мрак на очи: "Ми који смо ту, преуморни смо од посла! Где год погледате, нема људи да изађемо на крај с овом навалом", каже Јусефи. Највише је љути што је знала да ће доћи до овога: још у јануару је заједно с другим колегама упозоравала надлежне и у граду Берлину и у немачком Министарству здравства. "Унапред смо видели овај талас. А сад је наравно запрепашћеност велика јер је испало чак и горе него што смо претпостављали."

Где да узмемо медицинско особље?

Kао и обично - поготово кад треба дати новац, политика хронично каска за нагомиланим проблемима. Тек недавно је одобрен пакет мера здравствене неге који ће и дечјим болницама донети по 300 милиона евра, али тек за 2023. и 2024. годину, плус по 120 милиона у тим годинама за породилишта.

Али кад Јусефи чује идеју немачког министра здравства Лаутербаха да болнице једноставно пребаце особље с других одељења на педијатрију, тек онда јој дође да пукне од беса.

"То на папиру сигурно изгледа једноставно, пребацивати људе с једног на друго одељење. Али одакле да уопште дођу ти људи? Зар мисли да на другим одељењима имају људи на претек? Осим тога, педијатрија је посебан облик медицине. Лекари који иначе имају посла с одраслима често су несигурни када раде са децом".

Професор Јерг Деч, начелник дечјег одељења Универзитетске болнице у Kелну упозорава да се студенти медицине ионако врело ретко одлучују за педијатрију, а слично је и код особља за негу.

У педијатрији нема пара

Професор каже да, напротив, у неким немачким покрајинама уопште нема могућности специјализације медицине за децу. Осим тога - многи су баш на одељењима педијатрије у доба пандемије отишли у пензију. Нема мало и оних који су већ после неколико година отишли у другу специјалност, уместо да остану верни бризи за малишане читавог радног века као што је то било пре. Резултат је очигледан: "Недостаје нам стручног особља па тако не можемо ни да опслужимо све кревете", каже професор Деч.

Kод специјализације студената за педијатрију постоји још један проблем: зна се да ти лекари не зарађују као они "за одрасле". Проблем је већ и како немачки систем обрачунава паушално сваку дијагнозу и лекарску интервенцију.

А ту су велике разлике, упозорава професор: одрасли пацијент зна да каже шта га мучи, код деце може да потраје и то су прави преговори уз помоћ родитеља и свих у амбуланти кад на пример треба дати ињекцију. Ту се потроши много времена и енергије, каже Деч.

Министар здравства је управо најавио реформу која ће болнице ослободити ужасног притиска - да послују као фирме - али то што је предложио, на мети је критике као млако и недовољно радикално.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво