Читај ми!

Размена затвореника САД и Русије, Бритни Грајнер ослобођена у замену за Виктора Бута

САД и Русија размениле су америчку кошаркашицу Бритни Грајнер, која је била у затвору у Русији, за руског трговца оружјем Виктора Бута који је већ 12 година у америчком затвору. Размена затвореника обављена је на аеродрому у Абу Дабију.

Бритни Грајнер, која је два пута освојила златне олимпијске медаље, 17. фебруара је на московском аеродрому ухапшена због поседовања уља канабиса у пртљагу, које је забрањено у Русији.

Московски суд осудио је Грајнерову у августу на девет година затвора.

Амерички председник Џозеф Бајден на Твитеру је написао да је разговарао са Бритни Грајнер, као и да је кошаркашица на путу кући.

Бут је ухапшен 2008. године у Бангкоку у Тајланду, у тајној операцији америчке агенције за борбу против кријумчара дроге. Руски трговац оружјем Виктор Бут, познат као "трговац смрћу", 2012. године проглашен је кривим због оптужби да је хтео да прода пушке и пројектиле терористичкој групи која је намеравала да их користи за напад на америчке снаге. Осуђен је на 25 година затвора у САД. Према животу Виктора Бута снимљен је и филм "Господар рата" са Николасом Кејџом у главној улози.

Председник Међународног комитета за људска права у Русији Иван Мелников рекао је да Виктор Бут тренутно лети за Русију и ускоро ће слетети у своју домовину, преноси Тас.

"Према подацима којима располажем, Бут је замењен за кошаркашицу Бритни Грајнер и сада је на лету за Русију. Ускоро ће слетети на руско тло", рекао је Мелников.