Читај ми!

Осуђен "Трговац смрћу"

Руски трговац оружјем Виктор Бут проглашен кривим због оптужби да је хтео да прода пушке и пројектиле терористичкој групи која је намеравала да их користи за напад на америчке снаге.

Порота у Њујорку прогласила је кривим руског трговца оружјем Виктора Бута по оптужби да је хтео да прода пушке и пројектиле терористичкој групи која је намеравала да их користи за напад на америчке снаге. Изрицање казне заказано је за 8. фебруар идуће године.

Бут (44), бивши руски официр који је постао познат као "трговац смрћу" због вођења међународне мреже кријумчара оружја, проглашен је кривим по све четири тачке оптужнице.

Према оптужници, Бут је планирао да убије Американце и америчке званичнике, испоручи противавионске ракете и помогне терористичкој организацији, за шта може да му се одреди казна доживотног затвора.

Бут, бивши пилот совјетске армије, према отпуженници покушао је да прода пушке и ракете америчким тајним агентима који су се представили као колумбијски герилски борци ФАРК-а. 

"Данашњом брзом пресудом правда је задовољена, а врло опасан човек је стављен иза решетака", изјавио је савезни тужилац Прит Барара.

Бутов адвокат Алберт Дајан најавио је жалбу, рекавши да то "дефинитивно није крај процеса".

Бут је ухапшен 2008. године у Бангкоку у Тајланду, у тајној операцији америчке агенције за борбу против кријумчара дроге ДЕА, а требало је више од две године да буде изручен САД, јер се Русија оштро противила изручењу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво