Читај ми!

Извештај иранског патолога: Махса Амини није умрла од удараца у главу и удове

Ирански патолог је у извештају навео да Махса Амини није умрла од удараца у главу и удове већ због престанка рада више органа узрокованог церебралном хипоксијом, известила је агенција ИРНА. Њена смрт покренула је бројне протесте у Ирану и широм света, а десетине људи су страдале у гашењу тих демонстрација.

У извештају патолога о смрти Махсе Амини, двадесетдвогодишње девојке која је пала у кому након што ју је ухапсила такозвана морална полиција, пише да њена смрт "није изазвана ударцима у главу и удове".

Патолог не наводи да ли је Махса задобила било какве повреде. У извештају се каже да је пала док је била у притвору, због "основних болести".

"Због неефикасне кардиореспираторне реанимације у првим критичним минутима, претрпела је тешку хипоксију, што је резултирало оштећењем мозга", наводи се у извештају.

Полиција је раније саопштила да је Махса Амини преминула од изненадног срчаног удара док је чекала на испитивање са другим притвореницама.

Са друге стране, њен отац, који полицију сматра одговорном за смрт, рекао је да је Махса задобила модрице на ногама.

Смрт Махсе Амини покренула је протесте у Ирану и акције подршке борби за права жена широм света.

Аминијеву је морална полиција ухапсила у Техерану, у који је дошла да посети родбину, због наводног непоштовања строгих правила у вези са ношењем хиџаба.

Један припадник моралне полиције рекао је раније за Би-Би-Си, под условом да остане анониман, да раде у групама од шесторо – четири мушкарца и две жене.

"То је као да идемо у лов, а од нас се очекује да применимо силу против њих у комбију. Знате ли колико сам пута био у сузама због тога? Желим да им кажем да сам један од њих. Већина нас су обични војници који пролазе кроз обавезну војну службу. Лоше се осећам", рекао је он.

Борба иранских власти против неправилног ношења хиџаба почела је убрзо након Исламске револуције 1979. године.

Санкције за неношење хиџаба и оштрина којом се борило против кршења правила одевања зависили су од тога ко је на власти.

Под влашћу садашњег председника Ебрахима Раисија уведене су надзорне камере како би се написале казне женама које су прекршиле правила и како би биле позване на "консултације" – затворска казна на коју иде сваки Иранац или Иранка који доведе у питање ношење хиџаба.

Ове нове рестрикције довеле су и до нових хапшења, али су изазвале и бунт код жена које објављују своје фотографије и снимке без хиџаба на друштвеним мрежама. Овакви потези су се умножили од смрти Махсе Амини.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво