Читај ми!

Папа Фрања се извинио староседелачком становништву Канаде, на поклон добио бојну капу перјаницу

Папа Фрања је испунио обећање да ће се извинити староседелачком становништву Канаде у њиховој домовини због улоге цркве у школама у којима су деца староседелаца злостављана, називајући присилну културну асимилацију "злом" и "катастрофалним грешком".

Говорећи у Масквакису у Алберти, недалеко од места где су се некада налазиле две озлоглашене школе, папа Фрања се извинио због хришћанске подршке колонизаторском менталитету тог времена.

Поглавар Римокатоличке цркве је позвао на покретање озбиљне истраге такозваних резиденцијалних школа и пружање веће помоћи како би се помогло преживелима и потомцима.

"Са стидом и недвосмислено, понизно молим за опроштај за зло које су починили толики хришћани против староседелачких народа", рекао је папа Фрања у обраћању вођама Првих нација, Метисима и Инуитима. На поклон је од њих добио бојну капу перјаницу.

Папа борави у Канади у оквиру, како је рекао, "ходочашћа покајања", да би се извинио за злостављање деце староседелаца, која су присилно довођена у школе које су углавном водили католички свештеници.

Између 1881. и 1996. године више од 150.000 деце староседелаца одвојено је од својих породица и доведено у школе, а циљ тих установа је био да асимилирају аутохтону децу.

Многа деца су изгладњивана, тучена и сексуално злостављана у систему који је Канадска комисија за истину и помирење назвала "културним геноцидом".

Иако су канадски лидери знали да велики број деце умире у тим школама од 1907. године, ово питање је дошло у први план тек када су прошле године откривени необележени гробови у близини школа.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво