Читај ми!

Нови председник Шри Ланке положио заклетву

Досадашњи премијер Ранил Викремесинге положио је заклетву као нови председник те земље, дан након што је победио на гласању у парламенту.

Ранил Викремесинге је положио заклетву пред врховним судијом Џајантом Џајасуирјом, на церемонији одржаној у згради парламента у Коломбу и позвао грађане да се окупе како би пронашли излаз из најгоре економске кризе у последњих неколико деценија.

"Желео бих да окупим све како би се формирао национални консензус о путу напред", рекао је Викремесинге новинарима након молитве у старом будистичком храму Гангарамаја у Коломбу. 

Он је негирао да је близак клану Раџапакса, чијих је седам чланова било у влади од априла пре него што су улични протести почели да их терају.

"Ја нисам пријатељ Раџапаксе. Ја сам пријатељ народа", рекао је Викремесинге.

За Викремесингеа гласало је 134 од 225 посланика, након што је његов претходник Готабаја Раџапакса побегао из земље и поднео оставку на своју функцију прошле недеље, након што су учесници протеста упали у његову резиденцију.

Његов избор би могао да доведе до нових протеста, због огорчења на владајућу елиту која се сматра одговорном за велику економске кризу са несташицом горива, хране и лекова, рекло је неколико демонстраната Ројтерсу

Викремесинге би требало да буде на власти до 2024, што је остатак мандата Раџапаксе.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво