Читај ми!

Председник Шри Ланке побегао на Малдиве, премијер увeо ванредно стање

Председник Шри Ланке Готабаја Раџапакса је напустио земљу и упутио се ка Малдивима. За неколико сати очекује се да стигне његова писана оставка, на коју су га приморали масовни протести због незапамћене економске кризе у земљи. Премијер прогласио ванредно стање.

Председник Раџапакса, његова супруга и два телохранитеља напустили су земљу авионом Ваздушних снага Шри Ланке, саопштила је војска.

Претпоставља се да ће он из Малдива наставити пут ка некој другој азијској држави, каже извор из владе.

Бегом из Шри Ланке окончана је владавина моћне породице Раџапакса, која је две деценије доминирала политиком ове јужноазијске државе.

Након ове вести, хиљаде људи су се окупиле у Коломбу узвикујући "Гота лопов, Гота лопов".

Председник парламента Махинду Јапу Абејвардену рекао је да га је Раџапакса позвао нетелфоном и рекао му да ће његова оставка бити послата касније током данашњег дана.

У међувремену, премијер Шри Ланке Ранил Викремесинге је као вршилац дужности председника прогласио ванредно стање.

"Премијер је као в. д. председника прогласио ванредно стање широм земље и увео полицијски час у западној провинцији", рекао је за Ројтерс секретар за медије Викремесингеа, Диноук Цоломбаге.

Десетине хиљада демонстраната упале су у резиденције председника и премијера Шри Ланке, тражећи од њих да поднесу оставке. Демонстранти су навели и да су огромну суму новца пронашли у резиденцији у којој живи Раџапакса.

Острвска држава од 22 милиона људи бори се са озбиљном несташицом девиза која је ограничила увоз горива, хране и лекова.

Земља је у пала у најгору економску кризу од стицања независности 1948. године.

Незадовољство се погоршало последњих недеља пошто је у земљи дошло до затварања школа и рационализације потрошње горива, а инфлација у јуну је достигла 54,6 одсто.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво