Читај ми!

Демонстранти у Шри Ланки одбијају да изађу из резиденције – чекају оставке председника и премијера

Лидери протестног покрета у Шри Ланки, који су протерали председника и премијера из њихових званичних резиденција, изјавили су да ће остати у њима, све док њих двојица не напусте те функције.

Демонстранти наводе да су у резиденцију упали због економске кризе у земљи, као и да  су "открили велику суму новца унутар виле". Откривен новац предали су снагама безбедности.

Поручују да неће попустити док председник Шри Ланке Готабаја Раџапакс и премијер Ранила Викрамасингеа не поднесу оставке.

"Председник мора да поднесе оставку, премијер мора да поднесе оставку и влада мора да оде", рекао је драматург Рувантиде Чикера на конференцији за новинаре на месту протеста, праћен другим лидерима који помажу у координацији покрета против владе.

Демонстранти су ушли јуче и пливали у базену резиденције председника Шри Ланке, јели у кухињи и боравили у његовим собама, а видео-снимци о томе су се делили на интернету. 

Након насилних протеста у којима су демонстранти упали у званичну председничку резиденцију, Готабаја Раџапакс је одлучио да 13. јула поднесе оставку

Председавајући парламента Махинда Јапа Абејвардена је у видео-изјави за јавност потврдио да га је Раџапакса обавестио о својој одлуци да се повуче са председничке функције како би се обезбедила мирна примопредаја власти.  

Демонстранти су такође ушли и у резиденцију премијера Ранила Викрамасингеа коју су касније запалили, због чега су данас ухапшене три особе.

Викрамасинге је јуче потврдио да ће поднети оставку. Он је на Твитеру саопштио да ради безбедности свих грађана прихвата препоруку лидера странака да се омогући рад владе коју ће чинити представници свих партија.

Поручио је и да је Шри Ланка тешко погођена најгором кризом у модерној историји. 

Начелник војске Шри Ланке генерал Шавендра Силва рекао је да је сада прилика да се тренутна политичка криза реши на миран начин и затражио подршку народа да одржи мир у тој острвској држави.

Протести изазвани финансијском и економском кризом у Шри Ланку избили су почетком априла ове године.

Међународни монетарни фонд (ММФ), који је у преговорима са владом Шри Ланке о могућој помоћи од три милијарде долара, рекао је да пажљиво прати догађаје. 

Саопштио је да се нада повратку мира у земљи, што би омогућило обнову преговора о пакету зајма тој земљи.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво