Читај ми!

Шумски пожари пустоше Медитеран – у Португалији, Шпанији и Грчкој евакуишу се становници

Хиљаде ватрогасаца боре се са шумским пожарима у Португалији, Шпанији, Грчкој, Француској, Италији. Многи становници морали су да буду евакуисани. Топлотни талас који је захватио Европу односи и животе. Температура у Португалији достиже и 47 степени.

Шумски пожари пустоше  Медитеран – у Португалији, Шпанији и Грчкој евакуишу се становници Шумски пожари пустоше Медитеран – у Португалији, Шпанији и Грчкој евакуишу се становници

На северу Португалије, пилот је погинуо када се његов авион за гашење пожара срушио у области Фоз Коа, близу шпанске границе. У јужној Шпанији, у близини Коста дел Сол, око 2.300 људи морало је да бежи од пожара који се ширио у брдима.

Од уторка, температуре су порасле на 47 Целзијусових степени у Португалији и изнад 40 у Шпанији, а због суве земље лако долази и до пожара.

Због врућине у овим земљама умрло је више од 300 људи, преноси шпански медији.

Подручја захваћена пожарима у Португалији су североисточно од града Порта. Пожари су ове године уништили 30.000 хектара земље – највећу површину од лета 2017. године, када је Португалија претрпела разорне пожаре у којима је страдало око 100 људи.

Пожари пустоше и области француског региона Жиронда, где је евакуисано више од 12.000 људи.

Туристи на плажи у Торемолиносу видели су велике облаке дима како се дижу у брдима, где је неколико летелица гасило ватру.

Локални становници описују шумске пожаре у југозападној Француској као "пост-апокалиптичне". Још један пожар јужно од Бордоа опустошио је скоро 10.000 хектара.

У Великој Британији проглашена је ванредна ситуација након упозорења на црвени метео-аларм.

Погођени су и други делови Медитерана. У Италији, влада је прогласила ванредну ситуацију, а  најдужа река у земљи на неким местима је тек поток.

У Грчкој, ватрогасци се боре са пожарима у области Фериза, око 50 километара југоисточно од Атине, и близу Ретимна, на северној обали Крита. Седам села је евакуисано у близини Ретимна.

У северном Мароку неколико села је морало да буде евакуисано, јер су пожари захватили део те земље. Једно село је потпуно уништено, а најмање једна особа је погинула у пожару.

И Хрватску су захватили велики пожари код Шибеника у којима је изгорело најмање 20 кућа. 

Пожар у Босни и Херцеговини, такође су активни, код Борачког језера деловали су и хеликоптери.

На подручју Херцеговачко-неретванског кантона активна су два пожара, и то у Коњицу и Читлуку.

Топлотни таласи су постали чешћи, интензивнији и дуже трају због климатских промена. 

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво