Читај ми!

У Шибенику изгорело најмање 20 кућа, искључена струја, ангажована и војска

Подручје Далмације у Хрватској погодио је велики пожар, најгори у последњих 35 година. У Шибенику је изгорело двадесетак кућа, ставновништво је без струје. У гашење ватре се укључила војска. На терен је дошао и премијер Андреј Пленковић који је потврдио да, срећом, нема људских жртава.

Дарко Дукић, заповедник Ватрогасне заједнице Шибенско-книнске жупаније потврдио је да је изгорело 20-ак кућа, и напоменуо да је тачно оно што говоре становници, да је ово гори пожар него онај из 1986. године.

"И тада је горела као и сада, велика борова шума, али ово је сад гори пожар. Кренуо је из Затона, 7-8 км на Бенковачкој цести, ишао је у правцу Водица. Ветар је ватру бацао 500-600 метара па све до километар и у само десетак минута од избијања, пожар је дошао у само место Затон", рекао је Дукић.

"Има кућа које су скроз изгореле", рекао је Дукић поновивши како се ради о најмање 20-ак  кућа. Изгорених кућа има и у Затону и у суседној Раслини.

Напоменуо је да је ситуација драматична и да је тешко прогнозирати шта ће се догађати, али ако се настави овако да ће ускоро затварати магистралу од Шибенског моста према Водицама и да ће се припремати и за подручје Јадрије.

У гашење пожара код Шибеника укључена је и војска, а комплетно подручје остало је без струје.

Канадери неко време нису могли ни да лете због пожарне олује и турбуленција.

Премијер Пленковић је стигао у Затон. С министрима је отишао у ватрогасни дом у том месту где се састаo с ватрогасцима и осталим интервентним службама. 

Након састанка испред Ватрогасног дома у Затону дао је изјаву новинарима.

"Дошли смо у Затон, имали смо састанак с градоначелником, жупаном, жупанијским ватрогасним заповедницима, градским заповедником, представницима војске и цивилне заштите. Добили смо прве информације о размерaма штета овог великог пожара. Уништено је између десетак и 20 кућа, нема људских жртава, нико није povreђен, све службе су на терену", рекао је Пленковић и захвалио ватрогасцима и домаћима који бране куће.

"У задњих шест година нисмо имали ситуацију да је изгорело оволико кућа. Све снаге су на терену, у приправности су остале", додао је.

Штити се правац према Водицама и од Раслине према Шибенику, дежураће се ноћас и пазити да се пожар не прошири, казао је премијер и додао да је уверен  да је осигуран довољан број људи да се одморе ватрогасци који су гасили пожар.

"Ту су данас била и три канадера, радили су колико су год могли. Не могу да лете по ноћи. Хрватска има шест канадера, од чега су два на ремонту. Пилота има довољно", нагласио је Пленковић.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво