Читај ми!

Макрону нови мандат на челу Француске: Бићу председник свих, почиње нова ера

Излазне анкете, којe су објавили канал "Франс 24" и агенција Ипсос, показују да је победу однео актуелни председник Емануел Макрон са освојених 58,8 одсто гласова, док је лидерка Националног савеза Марин ле Пен освојила 41,2 одсто. У првом обраћању по завршетку избора, Макрон поручује да ће његов нови мандат бити другачији и да неће бити само наставак претходног.

Према првим проценама излазних анкета након другог круга председничких избора у Француској, актуелни председник Емануел Макрон остаје у Јелисејској палати.

Нови петогодишњи мандат Макрон је обезбедио са освојених 58,8 одсто гласова, док је Марин ле Пен добила 41,2 одсто, показују излазне анкете канала Франс 24.

Такође, и излазне анкете агенције Ипсос показују исти проценат освојених гласова што упућује на победу актуелног председника, преноси Ројтерс.

Подсетимо, двобој ово двоје политичара у другом кругу избора догодио се и 2017. године, када је тада 39-годишњи Макрон однео убедљиву победу са освојених 66 одсто гласова.

Данашњом победом Макрон је постао први председник Француске који је реизабран на други мандат још од Жака Ширака који је то урадио 2002. године када је победио Жан-Мари ле Пена, оца кандидаткиње Националног савеза.

Славље на Марсовим пољима, Макрон: Бићу председник свих

На Марсовим пољима, где су се окупиле присталице Емануела Макрона, атмосфера је еуфорична и слављеничка, ди-џеј пушта музику, преносе медији.

Победник избора придружио им се oко 21.45, корачајући од Ајфелове куле до подијума држећи се за руку са супругом Брижит док се у позадини чула Бетовенова "Ода радости", химна Европске уније.

Захваљујући онима који су за њега гласали, Макрон је поручио да ће бити председник свих грађана Француске. Рекао је и да жели да Француска буде "водећи играч" у погледу екологије.

Рекао је да зна да нису сви који су гласали за њега то учинили из оданости његовој предизборној платформи, већ да су неки то учинили да би блокирали крајњу десницу да преузме власт.

Обратио се и бирачима Марин ле Пен, не дозвољавајући својим присталицама да звижде на помен њеног имена.

"Од вечерас нисам вођа једног табора, већ председник једног и свих", каже Макрон и додаје да зна да је земља пуна подељености и сумње.

Макрон обећава да нова ера која почиње вечерас неће бити само наставак његовог првог петогодишњег мандата. Обећава и нови метод управљања. 

Осврнуо се и на рат у Украјини за који каже да показује у колико се тешким временима живи. Додаје да је то време у ком глас Француске треба да се чује.

Први телефонски разговор након реизбора Макрон је имао са немачким канцеларом Олафом Шолцом, саопштила је Јелисејска палата. 

Честитке стижу широм Европе 

Уз честитке министара у актуелној француској влади, стижу и реакције и честитке европских политичара и функционера на резултате избора. Британски премијер Борис Џонсон и немачки канцелар Олаф Шолц честитали су Макрону.

Како је између осталих написао холандски премијер Марк Руте, победа Макрона ојачаће ЕУ и НАТО.

"Победа Емануела Макрона на председничким изборима у Француској је одлична вест за целу Европу", поручује италијански премијер Марио Драги. 

Победу Макрону честитао је и председник Србије Александар Вучић који је изразио уверење да су српско-француски односи на добром путу да досегну нове границе.

Марин ле Пен признала пораз

Десетак минута након објаве првих резултата Марин ле Пен обратила се грађанима, медијима и присталицама и признала пораз.

Напомињући да је "ветар слободе запљуснуо земљу", лидерка десничарске странке рекла је и да је вечерашњи резултат њена "блистава победа". Такође, истиче, избори су показали да народ жели контратежу Макроновој власти.

"Хиљаду пута су нашу странку сматрали мртвом и хиљаду пута су погрешили", поручила је Ле Пенова, додајући да њена посвећеност Француској неће престати.

Истакла је и да битка није завршена и да ће се партија сада фокусирати на предстојеће парламентарне изборе, заказане за 12. јун. 

По завршетку говора, лидерка Националног савеза запевала је Марсељезу са окупљеним присталицама. 

Излазност најмања од 1969. 

Право гласа на данашњим изборима имало је 48,7 милиона грађана Француске, а према досадашњим подацима о излазности, она је најмања у последњих пола века и биће око 63 одсто.

Новоизабрани председник Француске преузеће дужност 13. маја.

Први велики изазов на тој позицији биће парламентарни избори који ће бити одржани за нешто мање од два месеца.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара