Читај ми!

Други круг избора у Француској – нови мандат Макрону или улазак Марин ле Пен у Јелисејску палату

У Француској се одржава други круг председничких избора на којима ће грађани, њих око 48,7 милиона, бирати између актуелног председника Емануела Макрона и лидерке десничарског Националног савеза Марин ле Пен. Анкете дају предност Макрону који би, према проценама, однео победу са 57 одсто освојених гласова. До 17 часова излазност је око 63 одсто.

Очи читаве Европе, али и света, упрти су у Француску где се, две недеље од неизвесног првог круга, одржава други круг избора за председника државе. Понавља се двобој из 2017. године у ком су учествовали Емануел Макрон и Марин ле Пен.

Баш као и пре пет година, аналитичари и анкете јавног мњења прогнозирају победу актуелног председника. Истина, не толико убедљиву као 2017, када је освојио 66 одсто гласова изашлих бирача.

У односу на тадашњих двоструко више освојених гласова у односу на Ле Пенову, сада би Макрон имао предност од око 14 одсто – освојио би 57 одсто гласова, а његова противница 43 одсто, показују анкете.

Док Макрон обећава "напредак и отворену Француску", уз настојање да земљу учини независнијом и јачом, Марин ле Пен бирачима поручује да ће државу да "доведе у ред за пет година", али и да ће контролисати имиграцију.

"Током претходних пет година видела сам људе како пате, видела сам их како се брину због пада квалитета живота и како ми говоре о несигурности за коју осећају да је широко распрострањена. Желела бих да им кажем да је могућ другачији избор, избор заснован на поштовању и здравом разуму", поручила је Ле Пенова током веома жустре ТВ дебате четири дана уочи избора.

Оптужујући противницу да њени предлози уопште нису реалистични, Макрон јој је одговорио да је поносан јер је током његовог мандата незапосленост била најнижа у последњих 13 година.

"Поносан сам на отварање нових радних места током свог мандата. Најбољи начин да се побољша куповна моћ је борба против незапослености. Ми можемо да побољшамо свакодневни живот грађана Француске", рекао је Макрон.

Први резултати избора очекују се вечерас око 20 часова, недуго након затварања биралишта. Победник избора преузеће дужност председника Француске 13. маја.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво