Читај ми!

Напади дроном у Нагорно-Карабаху, проглашено ратно стање

Руско министарство одбране саопштило је да су азербејџанске снаге ушле у зону одговорности руских мировних снага у Нагорно-Карабаху и успоставиле надзорно место. Министарство одбране Азербејџана одбацило наводе Москве. У Нагорно-Карабаху уведено ратно стање.

У саопштењу министарства одбране Русије наводи се да је Азербејџан извео четири напада дроном у региону Нагорно-Карабаха. Москва је позвала азербејџанске снаге да повуку трупе из тог региона.

Министарство одбране Азербејџана одбацило је верзију Москве као "једнострану" и саопштило да су "илегалне" јерменске оружане јединице покушале да изврше акцију саботаже, али да су морале да се повуку када су примењене "непосредне мере".

У саопштењу је поновљена посвећеност Азербејџана "тросмерној изјави" - споразуму који је потписан са Јерменијом и Русијом новембра 2020. за окончање војног сукоба око
региона Нагорно-Карабаха после више од месец дана сукоба. 

Председник Нагорно-Карабаха Араик Харутјуњан потписао је указ о привременом ограничавању права и слобода због увођења ратног стања, наведено је на Телеграм каналу званичног информативног центра НКР.

"Председник Републике Нагорно-Карабах Арајик Харутјуњан потписао је указ о привременом ограничавању права и слобода у условима ратног стања проглашеног на територији Републике Арцах (Нагорно-Карабах)", наводи се у саопштењу, пренела је агенција РИА Новости.

Према уредби, ограничено је право на слободу окупљања, а забрањени су и штрајкови.

"Поред тога, обуставља се рад организација које се баве пропагандом или другим активностима усмереним против одбрамбених способности и безбедности Републике Арцах", наведено је каналу Телеграм.

За примену привремених ограничења права и слобода утврђених том уредбом надлежни су Министарство унутрашњих послова и Служба националне безбедности непризнатих република.

Нагорно-Карабах и Јерменија прогласили су крајем септембра 2020. године ратно стање и општу мобилизацију због сукоба у том региону.  

Сукоб између Бакууа и Јеревана почео фебруара 1988. године, када је аутономни регион Нагорно-Карабах прогласио отцепљење од Азербејџана.

Током сукоба између 1992. и 1994. године, Азербејџан је изгубио контролу над Нагорно-Карабахом и седам суседних региона.

Од 1992. године одржавају се преговори о мирном решењу сукоба у оквиру ОЕБС Минск групе, којом председавају Русија, САД и Француска.

Примирје је постизано неколико пута, често само на папиру. 

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи