Читај ми!

Почињу војне вежбе у Украјини и Белорусији, дипломатија одолева притиску

У Украјини и Белорусији почињу десетодневне раније најављене војне вежбе. Док Бела кућа оптужује Русију да ти маневри воде ескалацији, из Кремља истичу да руске трупе не намеравају да остану у Белорусији после вежби. У интервјуу за Би-Би-Си руски амбасадор у Бриселу Владимир Чижов рекао је да његова земља не планира инвазију, али поручује – важно је не провоцирати Русију да промени свој став. У Берлину би требало да се састану политички саветници земаља чланица нормандијског квартета: Русије, Украјине, Немачке и Француске. Циљ је смиривање ситуације на руско-украјинској граници. Наставља се и жива дипломатска активност.

На територији Белорусије, на заједничким белоруско-руским војним вежбама учествује 30.000 руских војника, док их је око 100.000 стационирано на граници са Украјином.

Од данас је и украјинска војска на маневрима близу украјинске северне границе. Биће коришћено наоружање које је Украјина добила од западних савезника последњих недеља.

Западне земље су у више наврата упозориле да би до напада на Украјину могло доћи у било којем тренутку, док Русија демантује такве планове.

"Пошто смо видели припреме за те војне вежбе, схватили смо да оне свакако воде ескалацији а не смиривању напетости, када је реч и о броју руских војника и о војним вежбама. Оне се одржавају близу границе са Украјином, па нас то свакако забрињава", рекла је портпаролка Беле куће Џен Псаки.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков не негира да је реч о великим војним вежбама. 

"Али то показује да су претње због нараслих тензија веће него раније. Нагласио бих да нико никада није ни помишљао да руска војска остане у Белорусији, то није помињано. То су само заједнички маневри, када се заврше, руске трупе ће се вратити у своје базе", истиче Песков.

За то време, Америка наставља премештање својих трупа на исток Европе. Из војне базе у Немачкој је ка Румунији кренуло хиљаду војника, а у Украјину је стигла још једна, десета пошиљка муниције из Сједињених Држава.

Европски осврт на кризу 

Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто понавља да тој земљи нису потребне додатне НАТО трупе због украјинске кризе.

"Мађарска није сагласна са слањем додатних НАТО трупа јер их већ имамо на нашој територији. То је мађарска војска, која може да гарантује безбедност земље. Не требају нам војници из других чланица Алијансе", рекао је Сијарто.

После посета Москви и Кијеву, француски председник Емануел Макрон, који је ноћас поново телефоном разговарао са америчким колегом Џозефом Бајденом, тврди да ни Русија ни Европа нису заинтересоване за неред и нестабилност.

"Мир и стабилност Европе су благо, али истовремено постоји војни притисак без преседана и прети опасност од ескалације. Да бисмо избегли рат, створили елементе поверења и стабилности, ова напета ситуација захтев адекватан одговор за целу Европу, и за Русију. Због тога ниједна страна није заинтересована за сукоб", рекао је Макрон.

И за данас је предвиђена жива дипломатска активност. О украјинској кризи ће у Москви разговарати председници Русије и Казахстана. У Берлину канцелар Олаф Шолц прима лидере балтичких држава, а британски премијер Борис Џонсон одлази у посету Пољској.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара