Читај ми!

Украјинска криза и сумрак британске дипломатије

Британска дипломатска иницијатива, када је реч о Украјини, наилази на подсмех како у Москви, тако и у Лондону.

Наиме, последњег дана јануара британски премијер Борис Џонсон просто је утекао у Кијев на разговоре са председником Зеленским, који су му изгледа били једноставнији од питања како конзервативних, тако и опозиционих посланика о журкама у зградама владе током закључане земље у јеку пандемије што је криза, која већ недељама тресе политичку сцену у Британији.

Бекство у Кијев

Борис Џонсон Кијеву није обећао ништа нарочито – само осамдесет осам милиона фунти за безбедност Украјине што је изузетно мало.

У међувремену се огласила Естонија и од Лондона добила обећање да ће у тај део света упутити појачање од неколико британских тајфуна и пар бродова краљевске морнарице.

То је за сада све.

Са друге стране, Борис Џонсон је једнако избегао телефонски разговор са руским председником Владимиром Путином, вадећи се да мора да одговара на посланичка питања.

То је изазвало Москву да одговори да је спремна да чека и оне "најзбуњеније", алудирајући на Џонсона и британску дипломатију.

До телефонског разговора је ипак дошло, али он није био ни толико дубок, ни садржајан колико су то били разговори Путин-Макрон, који су трајали око пет сати.

Москва отворено поручује, кроз изјаве свог амбасадора у Лондону, да нема никакво поверење у британску дипломатију.

Дипломатски односи две земље су "ледени" још из времена када је Борис Џонсон био шеф дипломатије у влади Терезе Меј и афере Скипал.

Порука Европљанима 

Британски премијер је у лондонском Тајмсу објавио чланак са јаком реториком да "Британија недвосмислено стоји уз Европу". 

Тај чланак је пре свега срачунат да се допадне европској публици и Британију ослика као чврстог безбедносног савезника без обзира на брегзит. 

Британска влада планира нацрт закона, којим бу добила шира овлашћења за увођење санкција Русији и њеним држављанима у случају да руске трупе пређу украјинску границу. 

Јалове санкције 

Аналитичари у Лондону прибојавају се да те санкције не могу да имају неки већи ефекат по Русију. 

У Лондону већ годинама живи генерација Руса, који су британски држављани и деца руских олигарха. 

Изузетно су моћни, имућни и добро повезани у британској престоници, коју та класа Руса зове Лондонградом. 

Никакве санкције, које би Британија могла да смисли, не би погодиле ове људе, који су британски држављани. 

Британија у Москву шаље како шефицу дипломатије Лиз Трас, тако и министра одбране Бена Валаса. 

Ти састанци треба да пруже мало јаснију слику куда иду односи Лондона и Москве у светлу најновије кризе око Украјине.