Читај ми!

Немачка Украјини шаље шлемове, Кличко пита шта следи – јастуци?

Док неке европске земље већ шаљу оружје Украјини или намеравају да то учине, Немачка је одлучила да пошаље 5.000 шлемова за војнике. Градоначелник Кијева Виталиј Кличко пита "како ли ће Немачка даље подржати украјински народ – јастуцима?". Немачки канцелар је јуче објаснио зашто неће слати војнике.

Министарка одбране Немачке Кристине Ламбрехт рекла је након седнице Одбора Бундестага за одбрану да се ради о јасном сигналу и поруци: "Уз вас смо".

Она је поздравила поновно покретање разговора о решавању украјинског конфликта.

"Радимо на томе да се тај конфликт усред Европе реши мирним путем", казала је Ламбрехтова.

Украјина је у више наврата затражила од европских земаља, а тако и Немачке, помоћ у оружју како би се одбранила од могућег напада Русије, али је ту помоћ званични Берлин одбијао.

Украјинска влада затражила је писмом упућеном Министарству одбране Немачке 19. јануара помоћ у опреми и навела је, између осталог, и потребу за шлемовима и заштитним прслуцима.

Кличко је, међутим, изразио неразумевање због понашања Берлина.

"Немам речи за понашање немачке владе", казао је за дневник Билд и додао: "Министарка одбране очигледно није разумела да имамо посла са одлично опремљеном руском војском, која у свако доба може започети даљу инвазију Украјине. Пет хиљада шлемова су виц. Како ће нас Немачка даље подржати? Можда јастуцима."

Канцелар је дао објашњење 

Немачки канцелар Олаф Шолц јуче је рекао да је Берлин већ много тога учинио како би помогао Кијеву.

"Много смо тога учинили како бисмо активно подржали економски развој у Украјини и демократију", рекао је Шолц додајући да постоје историјски разлози због којих Немачка не шаље оружје у ратне зоне.

"Ми, на пример, осећамо одговорност да осигурамо да Украјина остане транзитна земља за гас. Украјина зна да може да се ослони на Немачку", рекао је канцелар.

Немачка, иначе, учествује и у данашњим разговорима у нормандијском формату, током којих се тражи решење за кризу. У тим разговорима учествују још и Украјина, Русија и Француска.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво