Читај ми!

Макрон: Нећемо напустити дијалог с Русијом, али цена ће бити висока

Француска и Немачка неће напустити дијалог са Москвом, ако Русија одлучи да нападне Украјину, али цена ће бити висока, поручио је француски председник Емануел Макрон.

Емануел Макрон је на прес конференцији са немачким канцеларом Олафом Шолцом рекао да су Европа и њени савезници уједињени када је реч о Украјини, али и да неће напустити дијалог с Москвом.

Француски председник је рекао и да се припрема одговор за случај да Русија одлучи да нападне Украјину

"Ако дође до напада, ми ћемо одговорити. Цена ће бити висока", рекао је Макрон који је најавио да ће у петак разговарати са руским председником телефоном како би тражио појашњење актуелне ситуације.

Оценио је да је добро што су покренути разговори Вашингтона и Москве, али да још нису дали видљив резултат

Шолц је рекао да желе да учине све што је могуће како би се ситуација на истоку Европе решила разговором. Поручује и да би претња по територијални интегритет Украјине скупо коштала Русију.

На питање шта жели руски председник Владимир Путин, Шолц је рекао да нема поенте да се спекулише о нечијим намерама изван онога што је јавно изречено.

Макрон и Шолц су се састали уочи наставка разговора у тзв. нормандијском формату: политички саветници из Русије, Украјине, Француске и Немачке ће се у среду сусрести у Паризу. 

Шолц о томе зашто нису послали оружје у Украјину

Шолц је бранио позицију Немачке, одговарајући на оптужбе да Берлин неће да прати друге западне земље и пошаље Кијеву оружје којим би се бранио у случају руске инвазије.

"Много смо тога учинили како бисмо активно подржали економски развој у Украјини и демократију", рекао је Шолц додајући да постоје историјски разлози због којих немачка не шаље смртоносно оружје у ратне зоне.

„Ми, на пример, осећамо одговорност да осигурамо да Украјина остане транзитна земља за гас. Украјина зна да може да се ослони на немачку", рекао је канцелар.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво